07.02.2019 - 15:56
|
Actualització: 07.02.2019 - 20:31
El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC) coordina el projecte EUCANcan destinat a fer possible la reutilització de dades genòmiques relacionats amb diferents tipus de càncer per a la investigació biomèdica.
El projecte, que es posa en marxa a Barcelona aquest dilluns, és finançat per la Comissió Europea i el Canadian Institutes of Health Research i acaba de ser escollit projecte de referència per a la Global Alliance for Genomics and Health.
El volum de dades genòmiques relacionades amb el càncer ha crescut de forma exponencial durant els últims anys, però ho ha fet de forma incontrolada. Els diferents mètodes amb els quals cada centre genera, classifica i guarda les seves dades és el principal escull amb què es troben els investigadors quan volen extreure coneixement d’aquesta quantitat d’informació, i molt pocs grups de recerca tenen capacitat d’homogeneïtzar les dades procedents de diferents estudis.
L’objectiu d’EUCANcan és trencar aquesta dinàmica, homogeneïtzat i estandarditzant les bases de dades sobre el càncer dels centres que participen en el projecte i establint mètodes i processos que permetin un ús més eficient de les dades i que serveixin de model de referència en medicina genòmica en l’àmbit internacional.
Durant els quatre anys que dura el projecte, s’espera que EUCANcan processi i proporcioni a la comunitat científica entre 30.000 i 35.000 mostres de pacients de diversos tipus de càncer, procedents dels diferents nodes involucrats en el projecte.
El projecte el durà a terme un consorci en el qual participen algunes de les institucions de referència mundial en el camp de la genòmica biomèdica, incloent-hi centres de recerca, hospitals i experts en dret de l’estat espanyol i francès, Alemanya, Holanda i el Canadà.