El Brexit pot canviar la competència bancària a Europa, segons el BCE

  • Jordi Gual (CaixaBank) confia en la solidesa de la UE

VilaWeb
Redacció
04.07.2016 - 21:49

Jordi Gual (CaixaBank) confia en la solidesa de la UE

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El membre del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE) Ignazio Angeloni ha augurat aquest dilluns que el Brexit té el potencial de redissenyar el patró de competència en la banca europea “depenent de les relacions futures entre la City de Londres i el mercat únic europeu”.

En una conferència sobre la competència i la supervisió bancària en el Cercle Financer de La Caixa, ha situat el Brexit com un factor més d’influència en la “ràpida evolució” del panorama bancari europeu per la competència entre entitats, les fusions, els canvis regulatoris i la Unió Bancària.

El recent elegit president de CaixaBank, Jordi Gual, ha obert l’acte mostrant la seva convicció de què la UE és “una construcció estable capaç d’aguantar forts vents com el del Brexit fa 10 dies”, entre d’altres desafiaments.

Ha explicat que Angeloni és un dels arquitectes de la Unió Bancària, per la qual cosa li ha llançat la pregunta sobre si són possibles adaptacions davant d'”algunes veus” que consideren que el sistema és massa rígid en cas de risc sistèmic.

Angeloni s’ha mostrat partidari de trobar l'”equilibri” entre la regulació i la competència financera, de manera que les entitats puguin competir entre elles sense assumir riscos excessivament elevats que posin en perill la seva solvència, ja que, al contrari que en altres sectors, la desaparició d’un banc pot afectar negativament a la resta per la inestabilitat i incertesa que es generen.

Ha defensat que el crèdit és necessari en qualsevol economia per alimentar el motor de la inversió i el creixement, per la qual cosa la liquiditat, els pagaments i el crèdit són “essencialment béns públics”, de la mateixa manera que l’entorn en el qual es proporcionen, malgrat que estiguin en mans d’entitats privades.

Ha sostingut que “el suport públic, degudament regulat i controlat, és un component fonamental en un sistema bancari ben estructurat”, per al qual es requereix una cooperació plena entre les autoritats de competència, supervisió i resolució.

NOVES FUSIONS

Ha pronosticat que el paper de l’autoritat europea de control de la competència creixerà els anys vinents, en línia amb el ressorgiment de les fusions bancàries nacionals i transfrontereres, el que sumat al Brexit requerirà que la UE “guiï i monitori” el procés amb atenció constant a l’evolució de les estructures bancàries de tot Europa, nacionals, locals i dels mercats més importants.

El Consell de Supervisió es reuneix dues vegades al mes per debatre, planificar i executar les tasques de supervisió del BCE, a més de proposar al Consell de Govern projectes de decisions d’acord amb el procediment de no objecció.

Està format per un president (nomenat per a un mandat de cinc anys no renovable), un vicepresident (elegit d’entre els membres del Comitè Executiu del BCE), quatre representants del BCE i representants dels supervisors nacionals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor