26.07.2023 - 21:40
The Washington Post · Frances Vinall
Rio de Janeiro. Quan el Brasil va guanyar 4-0 al Panamà en la Copa del Món femenina a Austràlia aquest dilluns, l’audiència televisiva va ser d’onze milions de seguidors. Una xifra molt alta gràcies al govern del Brasil, que havia permès als treballadors públics d’ajustar l’horari de feina segons els partits de l’equip nacional durant la competició.
La Copa del Món es disputa a Austràlia i Nova Zelanda fins el 20 d’agost. La ministra de Gestió brasilera, Esther Dweck, va dir la setmana passada que els treballadors públics tindrien fins a dues hores després del xiulet final dels partits de la selecció per presentar-se al lloc de feina. D’aquesta manera, s’iguala una norma que ja regia en el cas de la selecció masculina.
Segons que van escriure Dweck i dues ministres més en un article publicat divendres al diari Folha de S. Paulo, volen inaugurar d’aquesta manera una nova època de visibilitat per al futbol femení al Brasil. “Assegurar la presència de les dones en entorns tradicionalment ocupats per homes, com el futbol, és transformador”, van escriure.
Aquesta mena de suport hauria estat impensable fa tot just una dècada, fins i tot al Brasil, un país boig pel futbol però que tradicionalment ha mostrat molt menys entusiasme per les seves jugadores femenines.
Marta, la davantera brasilera que ha marcat més gols que ningú en partits de la Copa del Món, va criticar l’actitud del país en una entrevista l’any 2014. “Si jo fos una atleta d’un país com els Estats Units, fort en el futbol femení, i guanyés el títol de millor jugadora del món cinc vegades, l’atenció que rebria seria molt més gran”, va dir. “Financerament, seria molt diferent també. Això és un reflex de la situació del futbol femení al Brasil, que encara no té el reconeixement que li cal.”
Però ara el futbol femení és en ple auge a tot el món. Segons la FIFA, l’òrgan rector mundial del futbol, 1.120 milions de persones van veure la Copa del Món femenina anterior, la del 2019, una xifra rècord. L’estiu passat, més de 87.000 persones van omplir l’Estadi de Wembley a Anglaterra –on les autoritats esportives van prohibir durant dècades de fer-hi futbol femení– per veure l’equip nacional guanyar Alemanya i aconseguir el campionat europeu. Grups multitudinaris també han aclamat jugadores d’èxit en llocs com el Vietnam, que no són considerats tradicionalment com a grans places del futbol femení. Hi havia qui temia que organitzar la Copa del Món a Austràlia i Nova Zelanda, que es troben en un fus horari avançat a gairebé tot el món –actualment, Sydney és tretze hores davant de Rio de Janeiro–, dissuadiria l’audiència de l’hemisferi occidental.
Però, en canvi, els milions de brasilers que van agafar-se el matí lliure de feina i van encendre el televisor cap a les vuit del matí van ser recompensats amb un triplet de gols de l’atacant Ary Borges, que també juga per al Racing Louisville a la National Women’s Soccer League dels Estats Units. El quart gol de l’equip, obra de Bia Zaneratto després d’una sèrie magistral de passades, va fer que els crítics dels mitjans es demanessin si havia estat el millor gol del campionat fins ara. I els espectadors també van veure jugar Marta en la seva sisena Copa del Món, i probablement la darrera. Les crítiques del 2014 comencen a quedar lluny.