15.06.2023 - 14:40
|
Actualització: 15.06.2023 - 16:23
El Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a augmentar el tipus d’interès bàsic en 0,25 punts, fins al 4%, situant-lo d’aquesta manera en el nivell més alt des del juny de 2007.
Tot i que es tracta del vuitè increment consecutiu des de l’esclat de la guerra d’Ucraïna, l’augment dóna continuïtat a l’estratègia adoptada pel BCE el maig passat, que va optar per suavitzar el rumb de la política monetària i deixar enrere els augments de 0,5 i 0,75 punts. En el comunicat publicat aquest dijous, el consell de govern defensa la pujada per intentar contenir la inflació, que –malgrat allunyar-se del màxim històric d’un 10,6% registrat el passat octubre– el banc central augura que es podria mantenir en nivells “massa elevats durant massa temps”.
A banda de l’increment del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també han augmentat un quart de punt. El tipus per als préstecs immediats s’elevarà fins a un 4,25%, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central augmenta fins a un 3,5%. Els canvis es faran efectius a partir del 21 de juny.
La decisió del BCE no ha estat cap sorpresa per als mercats, atès que diversos dels seus màxims dirigents havien insinuat repetidament al llarg de les últimes setmanes que els tipus continuarien augmentant. En una entrevista a principis de juny, el vicepresident de l’entitat, Luis de Guindos, va apuntar que l’estratègica de política monetària actual es troba en la recta final i que els increments de 0,25 punts “seran la nova norma”.
També va donar pistes la presidenta del BCE, Christine Lagarde, qui en una compareixença al Parlament Europeu va posar de manifest que la inflació subjacent –que exclou l’energia i els aliments no processats– encara no ha tocat sostre i que, per tant, la pressió en els preus es manté “elevada”.
Vista posada als Estats Units
La decisió del Banc Central Europeu arriba just l’endemà que la Reserva Federal dels Estats Units anunciés la primera frenada de tipus després de quinze mesos consecutius a l’alça. Si bé el banc central nord-americà no va descartar futurs augments, va defensar que volia donar cert marge per avaluar l’evolució dels preus en un context de política monetària restrictiva, marcat també per una taxa d’ocupació robusta i un atur baix.
A diferència del BCE, però, els tipus d’interès als Estats Units se situen en una forquilla d’entre el 5% i el 5,25%, molt per sobre del 4% de l’eurozona.