El batlle d’Elx s’indigna quan La Sexta titlla de masclista el Misteri d’Elx

  • Carlos Gutiérrez reivindica que és una tradició que s'ha mantingut durant 500 anys, però la falta de veus femenines a la Festa és un debat obert a la ciutat

VilaWeb

Redacció

16.08.2019 - 19:39
Actualització: 16.08.2019 - 22:19

El batlle d’Elx, Carlos González, ha fet públic un comunicat indignat pel tracte que La Sexta ha dispensat cap al Misteri d’Elx. La cadena l’ha titllat de masclista perquè només hi ha veus masculines i l’ha inclòs en un recull de festes masclistes que es continuen celebrant a l’estat espanyol. Segons González, l’enfocament de La Sexta ‘evidencia el desconeixement, la visió simplista i parcial de la Festa.

‘Per a analitzar el Misteri des de la perspectiva de la igualtat de gènere, cal posar de manifest que aquesta tradició cultural es ve representant durant més 500 anys i el fet d’haver-la conservat intacta, malgrat les adversitats i prohibicions, ha sigut una dels factors essencials pels quals la UNESCO li va atorgar el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat’, diu el batlle. ‘La raó per la qual són homes els qui interpreten els papers en les representacions es deu precisament a l’origen litúrgic del Misteri.’, afegeix.

González ha argumentat que les dones participen activament ‘e el pla organitzatiu, com també en facetes significatives i imprescindibles per al desenvolupament de les representacions’. També ha explicat que la vice-presidenta del patronat és una dona i que les funcions de tramoista, de cambreres de la Verge, de sastresses i de patrones de l’òrgan rector també les exerceixen dones. Per últim, ha destacat el nombre de noies que formen part del cor juvenil.

La no presència de veus femenines respon a una herència medieval que s’ha mantingut durant mig miler d’anys. Un fet del qual Elx se’n sent especialment orgullosa, com reivindica el batlle, però que xoca amb el debat sobre si cal o no incloure veus femenines a la Festa. En aquest cas, l’escenificació i la interpretació dels cants es fa com a l’edat mitjana, quan les dones tenien prohibit de participar en representacions escèniques, i això topa amb la reivindicació feminista que considera que no pot haver-hi espais vetats a les dones malgrat les tradicions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor