14.03.2016 - 22:42
|
Actualització: 15.03.2016 - 07:16
El batlle de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, ha escrit una carta oberta a l’Audiència espanyola en què rebutja les amenaces d’aquest òrgan judicial, que va requerir una informació a l’ajuntament. Concretament, l’Audiència demanava detalls sobre la moció aprovada al consistori de suport a la resolució del Parlament de Catalunya per a iniciar la creació d’un estat.
Us oferim a continuació el text sencer de la carta:
«El divendres 11 de març he rebut de la mà de la policia catalana, els Mossos d’Esquadra, un requeriment d’informació relativa a la moció de suport a la resolució I/XI del Parlament de Catalunya, la qual efectivament fou aprovada en Ple Municipal per una aclaparadora majoria d’11 regidors de 13. La moció, ja se sap, dóna suport i expressa lleialtat a les institucions catalanes vers l’objectiu democràtic legítim d’assolir una República Catalana.
Sembla que el Jutjat Central número 2 de l’Audiència Nacional disposa de temps per preocupar-se sobre els posicionaments polítics democràtics dels municipis, entre els quals els de Vilassar. Fins al punt que obliga els Mossos d’Esquadra, d’acord amb la seva funció de policia judicial, a transitar pel país per requerir-nos informació d’ “interès judicial”. Vagi per endavant la meva empatia pels dos membres del cos policial, que de paisà, amb pesar i amb la certesa de perdre el temps, em van fer a mans l’esmentada missiva.
Se’ns demana, bàsicament, que aportem la documentació necessària per tal que quedi acreditat que la moció fou efectivament presentada i aprovada; es vol clarificar qui la va tramitar; sobre si es faculta l’Alcalde a fer-la executiva; si la secretaria i la intervenció municipals en van fer algun informe. A mi, particularment, allò que em sembla més greu de tot plegat, és que se’ns demana informació concreta del vot dels regidors, les seves intervencions, i les formacions polítiques a les quals representen. Un requeriment d’informació en connexió conceptual amb règims poc o gens democràtics.
No em vinguin, senyors i senyores de l’Audiència Nacional, amb el fet que vostès només vetllen per la legalitat instituïda. El requeriment d’informació que ens reclamen és clarament un torpede a la línia de flotació de la llibertat d’expressió i, en conseqüència, a la legitimitat democràtica que emana de les urnes i s’expressa per majories democràtiques. La famosa moció, senyors i senyores, és una posició política legítima. També ho seria la contraria, si fos capaç d’aconseguir majories com la nostra. Quin problema tenen vostès amb la llibertat d’expressió? Ens dictaran què hem de pensar, com ens hem d’expressar? Els convido a fer un exercici de lectura més enllà del text constitucional espanyol, que comprengui com l’evolució de la democràcia es fonamenta en l’element cabdal dels drets polítics, entre els quals la llibertat d’expressió i associació són nuclears.
Si us plau, no ens facin perdre el temps. Vostès saben que els plens municipals són públics, que la informació que produeixen és pública. És més, en ple segle XXI tenim sistemes d’informació d’accés fàcil i universal, com els webs municipals. Els municipis restem obligats a publicitar tota la informació que generem en els plenaris.
Els convido a fer l’esforç d’entrar al nostre web i trobar allò que els preocupa. Més que res, perquè no tenim res a amagar. Però no ens demanin que lliurem la informació requerida sense que discutim aquesta petició. Objecto a fer-ho, entre d’altres coses perquè crec que com a Alcalde hauria de saber per què la volen vostès».
Salutacions cordials,
Xavier Godàs»