El batlle de Dosrius exigeix aclarir el responsable de les càrregues de l’1-O

  • La població va patir les fortes càrregues de la policia durant la jornada de votació

VilaWeb

ACN

22.09.2018 - 08:54

El batlle de Dosrius (Maresme), Marc Bosch, demana que s’aclareixi ‘qui va ordenar les càrregues policials de l’1-O i per què amb aquesta contundència’. Bosch lamenta que el PSOE s’oposés a què es fes una Comissió d’Investigació sobre aquesta qüestió al congrés dels diputats espanyol, i adverteix que a Catalunya és una necessitat saber ‘què va passar’.

En una entrevista amb l’ACN, el batlle, que va viure en primera persona una càrrega que la guàrdia civil va dur a terme a l’Escola El Castell de Dosrius, reconeix que ‘va ser un xoc brutal’ que la policia espanyola s’hi desplacés per ‘estomacar els seus ciutadans’. Tot i això, considera que ‘fer el referèndum era un dret’, i que tot el que s’ha viscut a Catalunya des de l’1-O ‘formarà part del relat històric pel dia en què la República catalana és materialitzi’.

El petit municipi de Dosrius va ser un dels que van patir la visita de la guàrdia civil durant la jornada de l’1-O. Tot i que les votacions van poder arrencar a les nou del matí tal i com estava previst, en pocs minuts van arribar al centre cívic del nucli de Canyamàs diverses furgonetes de la policia espanyola. ‘Van iniciar una càrrega desproporcionada contra ciutadans indefensos’, afirma Marc Bosch, alcalde del municipi, que recorda que molts veïns van haver de ser atesos pels serveis mèdics.

‘Aquesta primera càrrega va posar en alerta la població i va estimular que moltes persones que no tenien intenció de participar votessin que sí’, assenyala el batlle, que explica que ell es trobava a l’escola El Castell del municipi quan al migdia diversos veïns els van informar que les furgonetes de la guàrdia civil que havien estat aparcades en un polígon als afores de la població sortien del poble en direcció cap a Argentona.

‘Vam relaxar-nos, molta gent va marxar a dinar o descansar’, relata el batlle que afirma que de sobte els vehicles van fer mitja volta i van dirigir-se a aquest centre educatiu. ‘Ens vam arreplegar els que érem a la porta del lloc de votació i un escamot de la guàrdia civil va entrar creuant tot el pati amb porres i martells’. En aquell moment Bosch va decidir apropar-se als agents amb els braços alçats per identificar-se i demanar una ordre judicial. ‘Volia evitar danys materials i personals, però no va servir, em van empènyer contra la resta de gent concentrada i vam començar una càrrega en la qual vaig rebre igual que la resta de ciutadans que hi havia’, explica.

Tot i que els membres de mesa van amagar la urna a la cuina de l’escola i van tancar la porta amb clau, els agents van forçar el pany i se la van endur. Després del sotrac, es va buscar un recipient alternatiu i les votacions van reprendre’s.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor