16.06.2022 - 17:20
|
Actualització: 17.06.2022 - 11:44
La Unió Europea ha adjudicat el contracte del supercomputador de primer nivell MareNostrum 5 a Barcelona. Avui, l’Empresa Comuna d’Informàtica d’Alt Rendiment Europea (EuroHPC) ha anunciat que Atos ha guanyat la licitació. El nou ordinador estarà ubicat al Barcelona Supercomputing Center (BSC) i serà accessible per als investigadors i empreses europeus el 2023. Tindrà capacitat per processar almenys 205 petaflops -205.000 bilions de càlculs per segon-, cosa que el situa entre els cinc primers supercomputadors del món. El nou contracte suposa una inversió de més de 151 milions d’euros per adquirir i mantenir el sistema.
Les xifres que aporta el BSC indiquen que el superordinador tindrà un rendiment màxim de 314 petaflops -314.000 bilions de càlculs per segon-, més de 200 petabytes d’emmagatzematge i 400 petabytes d’arxiu actiu. El BSC també indica que tindrà una alta eficiència energètica, i que utilitzarà energies renovables i tecnologies de reutilització de calor. L’ordinador suposarà, afegeix la mateixa font, un pas més cap a les capacitats exaescala, la següent frontera de la supercomputació.
Mateo Valero, director del BSC, ha assegurat que l’adquisició del MareNostrum 5 permetrà avenços científics que canviaran el món. L’entitat s’ha compromès, a més, a desenvolupar hardware europeu perquè es pugui utilitzar en les generacions futures de supercomputadores “i així contribuir a aconseguir la sobirania tecnològica per als estats membres de la Unió Europea”. La màquina es dedicarà a reforçar la investigació mèdica europea mitjançant la recerca farmacològica, el desenvolupament de vacunes i la simulació de propagació de virus, així com la intel·ligència artificial i les aplicacions de tractament de dades massives. També contribuirà a d’altres aplicacions tradicionals de la supercomputació, com ara la recerca climàtica, l’enginyeria, la ciència dels materials i les ciències de la terra.
La potència de càlcul del MareNostrum 5 complementarà la dels altres supercomputadors de l’EuroHPC, el Discoverer, a Bulgària; el MeluXina, a Luxemburg; el Vega, a Eslovènia; el Karolina, a Txèquia, i, d’ençà del 13 de juny, també el Lumi, a Finlàndia. A més, es desenvolupen dos supercomputadors més, el Leonardo, a Itàlia, i el Deucalion, a Portugal.
A començaments de setmana, l’EuroHPC va anunciar cinc noves ubicacions de la nova generació de supercomputadors europeus: a Alemanya, Irlanda, Grècia, Hongria i Polònia. Les seus estaran connectades i disponibles per donar servei a un ampli ventall d’usuaris europeus de la comunitat científica així com a les empreses, en particular les pimes, i el sector públic d’arreu de la UE i els països participants.