El 90% de la biodiversitat en amfibis de la selva atlàntica brasilera està fora de protecció

  • Un estudi català i brasiler sobre economia ambiental millora la conservació dels amfibis

VilaWeb
Redacció
04.07.2017 - 18:27

Un estudi català i brasiler sobre economia ambiental millora la conservació dels amfibis

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

Un estudi amb participació d’investigadors catalans ha alertat que el 90% de la biodiversitat associada a les poblacions d’amfibis de la selva atlàntica brasilera –una de les selves tropicals més amenaçades en tot el planeta– encara es troba fora de les àrees protegides, ha publicat en la revista ‘Science Advances’.

L’estudi alerta sobre la necessitat crítica de més esforços en la conservació de la biodiversitat de la regió, que és l’hàbitat natural de més de 500 espècies d’amfibis, dels quals un 90% són espècies endèmiques.

Els investigadors han elaborat un protocol amb mesures de conservació que defineix noves prioritats per avaluar la biodiversitat en la selva atlàntica brasilera, que suposa un nou enfocament de l’economia ambiental amb els amfibis com a objecte d’estudi, i que també podria aplicar-se a regions riques en biodiversitat on habiten espècies en perill d’extinció.

Han participat en el treball els experts Gustavo A. Llorente i Felipe Siqueira Campos, de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), al costat de Ricardo Lourenço-de-Moraes (Universitat Federal de Goiás) i Mirco Solé (Universitat Estatal de Santa Cruz), al Brasil.

El protocol considera les espècies amenaçades, les àrees protegides i els respectius valors relacionats amb el cost econòmic de la terra, i aporta tres models complementaris d’estimacions econòmiques per representar els components de biodiversitat –la diversitat funcional, la filogenètica i la taxonòmica– respecte a la seva capacitat de protecció, ha explicat Llorente, també de l’Institut d’Investigació de la Biodiversitat de la UB (IRBio).

Segons Siqueira, aquest disseny innovador mostra que els models de priorització centrats en la diversitat funcional, filogenètica i taxonómica també poden incloure els valors econòmics cost-efectivitat de la terra.

Els autors han detallat que el 90% de la diversitat funcional, filogenètica i taxonómica d’amfibis de la selva atlàntica encara roman fora de les àrees protegides disponibles i han identificat una alta diversitat funcional i filogenètica a l’est de la selva atlàntica del Brasil, en un gradient de valors creixents que avancen des de la regió central cap al nord-est del bioma.

La nova investigació també descriu alguns desajustaments espacials a les regions estudiades, a més d’una alta correspondència entre els components de la biodiversitat avaluats pels autors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor