El 75% dels aturats més grans de 45 anys fa més d’un any que no treballen, segons el Ctesc

  • L'organisme demana polítiques públiques integrals davant la problemàtica "dels nous inocupables"

VilaWeb
Redacció
13.07.2017 - 15:06

L’organisme demana polítiques públiques integrals davant la problemàtica “dels nous inocupables”

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

Tres de cada quatre persones a l’atur més grans de 45 anys fa més d’un any que no treballen, segons un informe elaborat pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc), que sota el títol “La població de 45 a 64 anys en situació d’atur de llarga durada” ha analitzat les conseqüències econòmiques i vitals que sofreixen els afectats i les raons per les quals cal impulsar polítiques dirigides a aquest col·lectiu concret.

L’informe s’ha presentat aquest dijous a la seu del Ctesc pel ponent de l’estudi Llorenç Serrano, en un acte que també ha comptat amb la presència del secretari general del departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Josep Ginesta, i el president del Ctesc, Lluís Franco.

L’estudi detalla la situació de les persones de més de 45 anys que es troben a l’atur de llarga durada –161.000 persones– i de molt llarga durada, que són gairebé tres de cada cinc –125.000–, una situació que “té uns costos personals, socials i econòmics importants” i es converteix en un cercle viciós, apunta l’informe.

Per solucionar aquesta problemàtica, el Ctesc advoca per intervenir amb polítiques públiques específiques per a aquest col·lectiu “malgrat l’estigmatització que pugui suposar” a causa de la dificultat que tenen per tornar al mercat de treball, ha explicat Serrano.

“L’informe és un instrument fonamental per dirigir les polítiques actives”, ha afirmat Ginesta, que creu que aquest ha de servir per orientar el que es fa en matèries d’ocupació en els propers anys.

Al seu entendre, la solució a la problemàtica passa per empoderar el col·lectiu davant la complexitat del mercat de treball; per exemple amb mesures com la renda garantida, aprovada aquest dimecres al Parlament, que la considera “una porta entre els serveis socials i les polítiques d’ocupació”.

LES DONES, MÉS VULNERABLES

Segons recull l’informe, el perfil de persona afectada per l’atur de la llarga durada seria una dona estrangera entre 55 i 59 anys que té un nivell educatiu baix, que porta molts anys a la mateixa empresa i ve d’una família monoparental o nombrosa.

“És necessari fer polítiques que garanteixin la igualtat d’oportunitats entre homes i dones”, ha recordat Serrano.

Els factors que més juguen en contra són la reducció de la xarxa social, els riscos de quedar-se enrere i els estereotips negatius d’edat, segons l’informe.

MESURES OBSOLETES

L’informe apunta que les polítiques estatals orientades a fomentar la continuïtat de la vida laboral, que han consistit en l’enduriment de les condicions d’accés a les prestacions d’atur i jubilació, no han resultat efectives.

A més, indica l’informe, la taxa de protecció en atur per a persones treballadors de més de 45 anys a Catalunya ha passat del 84,4% el 2007 al 59,5% el 2016.

RECOMANACIONS

Algunes de les mesures per donar resposta a aquesta situació, que Serrano cataloga d’estat “de doble penalització” per les seves conseqüències immediates i futures a causa de la no cotització en un tram vital important, incideixen en la formació, combatre la bretxa digital i la discriminació per edat, i condicionar els incentius a la contractació amb la permanència en el lloc de treball.

En aquesta línia, també incideixen en la necessitat d’incrementar la capacitat d’intermediació dels instruments públics d’ocupació, ja que només 6,6% del total d’ofertes publicades a Espanya van dirigides persones d’entre 45 i 64 anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor