El 70% de les papallones mediterrànies estan desapareixent

  • Investigadors del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Museu de Ciències de Granollers han comprovat després d'un estudi de dues dècades que les poblacions de papallones de Catalunya, Menorca i Andorra estan desapareixent.

VilaWeb

Redacció

26.09.2016 - 14:11

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 26 (EUROPA PRESS)

Investigadors del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Museu de Ciències de Granollers han comprovat després d’un estudi de dues dècades que les poblacions de papallones de Catalunya, Menorca i Andorra estan desapareixent.

La causes principals són l’escalfament global i la sequera que està registrant la regió mediterrània, fet que suposa un inconvenient per a espècies que deuen reproduir-se al llarg de l’estiu.

També influeixen els canvis que pateixen els hàbitats d’aquests insectes, sobretot a causa de la urbanització, l’abandonament d’espais oberts i al desenvolupament d’una agricultura intensiva, segons ha informat la UAB en un comunicat.

Entre totes les espècies, les més afectades són les que viuen en llocs concrets com Donzella de santjoans (‘Melitaea trivia’), Colias de Berger (‘Colias alfacariensis’) i Melanargia occitànica (‘Melanargia occitanica’), ha dit l’autora principal de l’estudi, Yolanda Melero.

Melero ha alertat: “Les espècies generalistes estan patint un descens en les seves poblacions i, per tant, estem davant d’una pèrdua global de biodiversitat”.

Alhora l’investigador del Creaf i del Museu de Granollers, Constantí Sufanesco, ha assenyalat que “les papallones que es reprodueixen diverses vegades a l’any semblen més susceptibles davant del canvi climàtic”, ja que els efectes negatius del clima s’acumulen al llarg de diverses generacions.

L’estudi, publicat al ‘Biological Conservation’, ha estat possible gràcies a la col·laboració de més d’un centenar de voluntaris dins del projecte CBMS (‘Catalan Butterfly Monitoring Scheme’).

El projecte és coordinat pel Museu de Granollers amb el suport de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, que durant 23 anys han monitorejat els lepidòpters, fent censos amb papallones adultes cada setmana entre març i setembre, l’època de vol de la major part de les espècies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor