03.04.2016 - 10:29
La següent data del calendari de la campanya està fixada en el 4 de maig, moment a partir del qual els contribuents podran demanar cita prèvia en un dels punts d’atenció que l’Agencia Tributària instal·larà arreu del territori.
El 10 de maig serà la data d’obertura d’aquests punts d’atenció per iniciar l’assessorament personalitzat, un servei que s’allargarà fins el 29 de juny, quan serà l’últim dia per demanar hora de cita prèvia. El 30 de juny, l’Agència Tributària donarà per acabada la campanya de la renda d’aquest any. Les declaracions que es presentin a partir d’aquesta data estaran penalitzades.
En el cas dels contribuents que hagin de pagar a Hisenda i ho vulguin fer en dos terminis, el dilluns 7 de novembre s’ha fixat com a data per fer el segon pagament.
El ponent de la Comissió Econòmica, Financera i Tributària del Col·legi de Gestors administratius de Catalunya, Jordi Altayó, reconeix que en el cas d’un contribuent ‘’senzill’’ que només percep rendiments del treball i rendes procedents de dipòsits bancaris la reforma de Cristóbal Montoro li serà beneficiosa.
Per demostrar aquesta generositat selectiva de la reforma, Altayó posa un exemple d’un contribuent casat i amb un fill que ha rebut un salari en l’exercici del 2015 de 25.000 euros bruts.
En aquest supòsit, el 2014, aquest contribuent individualment va imputar 4.272 euros a la casella de la quota líquida i en la declaració d’aquest any la factura d’Hisenda se l’hi reduirà fins els 3.947 euros, amb un descompte de 325 euros, gairebé un 8% menys, segons un càlcul fet a petició de l’ACN. Aquesta xifra es refereix a la quota líquida sobre la qual s’han de restar les retencions d’IRPF que s’han aplicat a través de la nòmina durant l’exercici per fixar quina serà la quota diferencial de la renda.
Altayó subratlla que els beneficis d’aquesta reforma van dirigits a aquesta majoria de contribuents amb un salari i rendiments de capital, però, per contra, perjudica, perquè ha eliminat deduccions que eren vigents en campanyes anteriors, als contribuents que una part dels seus estalvis els tenen a la borsa i cobren dividends, o fan aportacions en un pla de pensions.
En aquesta campanya, les aportacions exemptes a plans de pensions se situen fins els 8.000 euros quan l’exercici passat era fins els 12.500 euros.
En el cas del contribuent que cobra dividends de la borsa, en l’exercici del 2014 no pagava pels primers 1.500 euros, que era una gran majoria dels petits estalviadors que opten per la borsa per rendibilitzar els seus estalvis. En aquesta campanya de la renda, la reforma de Montoro ha eliminat aquest exempt de 1.500 euros i obliga tributar per qualsevol quantitat, encara que sigui un estalviador que hagi cobrat dividends per menys de 100 euros.
És una reforma destinada a beneficiar al contribuent senzill amb un salari, que és veritat que és un col·lectiu majoritari, però penalitza a un altre col·lectiu de contribuents que tot i no ser majoritari sí que és important i que té una declaració una mica més complicada perquè afegeix guanys patrimonials i plans de pensions, reflexiona Altayó.
Aquestes dues novetats, la reducció del límit d’aportacions a plans de pensions, i l’eliminació de l’exempt de dividends, són algunes de les novetats d’aquest any de la declaració de la renda, a més del fet de la reducció de la factura tributària en gairebé un 10% per una gran part dels contribuents.
Altayó destaca el despropòsit que suposa que hi hagi mesures perquè baixi la tributació per la via de la reducció dels tipus impositius i de la reducció dels tipus de retenció de l’IRPF mentre que al mateix temps que es fa això hi ha un conjunt d’actuacions que fan pujar la tributació real per una part significativa dels contribuents.
Aquest membre de la direcció del Col·legi de Gestors Administratius també destaca que entre les novetats d’aquest any hi ha l’eliminació de la reducció general per generar rendiments de treball que l’any passat estava fixada en 2.652 euros. En la declaració d’aquest any s’ha eliminat aquesta reducció general per substituir-la per una despesa deduïble sense necessitat de justificar i per a cada contribuent individual de 2.000 euros.
En els casos d’un contribuent que hagi obtingut un rendiment de treball de per exemple 50.000 euros que s’ha generat en el transcurs de dos exercicis fiscals, en la declaració de la renda del 2014 hi havia una deducció del 40% i per tant el rendiment que s’havia de tributar estava situat en 30.000 euros. En l’aplicació de la reforma Montoro, aquest any, el mateix contribuent tindrà una deducció del 30%, amb una tributació de 35.000 euros, 5.000 euros més que l’any anterior.
Una altra deducció que desapareix aquest any és la deducció per lloguer que s’ha mantingut durant els exercicis del 2013 i el 2014 com compensació a la pèrdua de la deducció per la compra d’habitatge i que aquest any 2015 ha quedat eliminada. Altayó recorda que aquesta deducció es manté a Catalunya però les exigències són tan estrictes que només una minoria de contribuents té possibilitat de beneficiar-se.
Les indemnitzacions per acomiadament tindran el mateix tractament que el 2014 i per tant l’exempció només afectarà a les indemnitzacions per sota de 180.000 euros, amb l’excepció dels acomiadaments acordats en un expedient de regulació d’ocupació o acomiadaments col·lectius o en el cas que l’expedient de rescissió de contracte s’hagi iniciat abans de l’1 d’agost del 2014.
Altayó creu que amb aquesta reforma s’ha perdut una gran oportunitat per simplificar al màxim la declaració de la renda. Aquest gestor tira de la ironia per dir que el manual d’instruccions de la declaració de la renda té prop de 1.100 pàgines quan aquest mateix manual l’any passat no arribava a les 1.000 pàgines. Com es pot parlar d’un impost senzill amb aquests manuals tan extensos, conclou el gestor.
La necessitat que el contribuent consulti a un professional acreditat del col·legi de gestors administratius abans de signar la declaració és una clara recomanació que posa sobre la taula Altayó. No es tracta només d’evitar errors que poden acabar en multes per part de l’Agència Tributària sinó que en molts casos fins i tot l’assessorament del gestor pot suposar no només no pagar a Hisenda sinó cobrar.