El 5G, en cinc claus

  • Les claus per a entendre què implicarà la futura xarxa mòbil

VilaWeb

EFE

25.02.2019 - 20:36
Actualització: 25.02.2019 - 23:00

El 5G torna a centrar el Congrés Mundial de Mòbils (MWC). A diferència d’anys anteriors, enguany ja hi ha dispositius comercials aptes per a operar amb les noves xarxes, que es preveu que funcionin el 2019 a països com els EUA o Corea del Sud.

Però, què és exactament el 5G o quins avenços aportarà respecte de la generació anterior, el 4G? Aquestes són algunes claus per a entendre qu`s significarà la futura xarxa mòbil.

Què és el 5G?

És la xarxa mòbil de cinquena generació, entenent per generació cadascuna de les etapes que ha anat vivint la telefonia mòbil, cadascuna amb les prestacions pròpies. De primer hi va haver l’1G, analògic, que només permetia parlar per telèfon; el 2G va introduir els SMS; el 3G va aportar internet mòbil; i amb el 4G va arribar la banda ampla mòbil, per exemple, amb l’ús del vídeo en streaming i la realitat virtual en el mòbil.

Quines millores implicarà respecte del 4G?

Principalment tres. En primer lloc, multiplicarà la velocitat de les comunicacions mòbils fins a aconseguir pics d’1 a 10 Gbps, més que no ofereix actualment la fibra òptica. I per a què serveix això? Doncs, per exemple, per a descarregar-se una sèrie al mòbil en segons.

La segona gran millora és que reduirà la latència, és a dir, el temps de resposta de la xarxa des que es dóna una instrucció a un dispositiu fins que reacciona. Les millores de la xarxa 4G han reduït aquest temps fins als 30 mil·lisegons, però amb el 5G serà d’1 a 5 mil·lisegons, pràcticament temps real. Aquesta millora és clau en usos com la conducció autònoma o operacions quirúrgiques amb control remot. ‘És la diferència entre la vida i la mort’, diu el responsable de màrqueting de Nokia, Fernando Corredor.

I, en tercer lloc, permetrà de tenir més dispositius connectats, ‘fins a un milió per quilòmetre quadrat o 100 per metre quadrat’, segons el director d’Accenture Digital per a l’estat espanyol, Portugal i Israel, José Luis Sancho. Aquesta capacitat farà realitat un món en què qualsevol objecte estigui connectat, des de la rentadora o la nevera als robots industrials o els cotxes autònoms.

A quines regions arribarà abans aquesta tecnologia mòbil? I després?

Segons la GSMA, patronal dels operadors mòbils, el 5G serà enguany una realitat a vint-i-un mercats, com ara els EUA, Austràlia i la Xina, on la nova xarxa servirà per a portar la banda ampla fins a les llars, perquè no compten amb fibra. Dos països avantatjats més són el Japó i Corea del Sud, on el 4G és incapaç de donar resposta a l’ús intensiu en dades que es fa en aquells països.

Per el 2025, el 59% del total de línies mòbils a Corea seran 5G, mentre que al Japó aquest percentatge serà del 48%, del 49% als EUA i del 29% a Europa.

El 2025, les connexions 5G a l’Àfrica subsahariana només serà el 2,6% del total, a l’Amèrica Llatina i el Carib seran el 8%; al nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà, el 6%; i a l’Àfrica Occidental el 3%.

I quant costarà la nova xarxa?

Segons la GSMA, s’espera que el 2025 els operadors mòbils hauran invertit entre 300.000 i 500.000 milions d’euros en el desplegament del 5G només a Europa.

Quins operadors són més actius en la cursa del 5G?

AT&T i Verizon, als EUA; China Mobile, China Unicom i China Telecom, a la Xina; KDDI, SoftBank i NTT DoCoMo, al Japó; i KT i SK Telecom, a Corea, són alguns dels operadors més actius en la cursa cap al 5G. Vodafone preveu de desplegar el 5G a les ciutats de Barcelona i València.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor