09.01.2020 - 17:00
|
Actualització: 09.01.2020 - 17:48
Demà comença el Festival Folk Internacional Tradicionàrius d’enguany, per celebrar la música d’arrel al cor de la Vila de Gràcia. Fins el 3 d’abril, serà un altaveu de més de setanta espectacles ‘sense etiquetes, íntims, de nova creació i d’herència, multidisciplinaris i innovadors’. La programació d’enguany oferirà catorze novetats discogràfiques, una desena d’estrenes absolutes, espectacles familiars i celebracions d’aniversaris de grups del sector.
Per a començar, un homenatge
El tret de sortida serà un múltiple homenatge al cantautor Kepa Junkera, que fa poc que s’ha recuperat d’un ictus. L’organització explica el tribut així: ‘Junkera és un músic transcendental en la vitalitat actual de la música tradicional a Euskadi, a la península Ibèrica i més enllà.’ La primera part en serà l’exposició fotogràfica ‘Kepa Junkera des de l’objectiu de Josep Tomàs’. La segona, un concert amb músics com ara Josep-Maria Ribelles, Ballaveu, TXEK, el Pont d’Arcalís, Guillem Ballaz & Marta Rius i Guillem Anguera, que han actuat amb ell a Catalunya, i amb el grup internacional Gaizca Project, que reinterpretarà peces gallegues, basques i catalanes. Abans, una cercavila amb el grup de percussió Kabum i els grallers Guirigrall enfilarà de la plaça de la Vila al Centre Artesà Tradicionàrius.
No serà pas l’únic homenatge del Tradicionàrius. Els deu anys del grup RIU i els quaranta de la formació Grallers de l’Acord també hi seran recordats, i el concert del Diluvi i la presentació del seu últim disc, Junteu-vos, commemoraran els ’25 anys de vacances d’Ovidi Montllor‘.
Concerts, presentacions i estrenes
Les presentacions de discs i tot de nous espectacles de quaranta-nou grups i artistes seran l’ingredient principal del festival. Hi passaran més d’una dotzena de treballs discogràfics recents (de Joana Gomila i Laia Vallès, Marala, Marta Rius, Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, Os Chotos, la Coixinera, etc.), i onze espectacles (Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Sis Veus, Quartet Brossa, Cor País Meu) lliuraran a l’energia del folk les nits del dijous, el divendres i el dissabte durant gairebé quatre mesos.
La determinació del Tradicionàrius per a superar els límits de la música d’arrel i d’innovar-hi, tot barrejant-la amb més disciplines, es concretarà en dos actes. D’una banda, Cornamusa i orgue (el 15 de febrer, gratuït), un concert eclèctic amb què Josep Mateu i Francesc Sans exploraran les possibilitats del seu duet singular a l’emblemàtica Església de Santa Maria de Gràcia. D’una altra, a Socarrel (el 28 de febrer) Roberto Olivan i Magí Serra ballaran amb la polifonia tradicional occitana de Vox Bigerri i l’electroacústica de Laurent Delforge.
A més, els marges tradicionals de la música d’arrel també es traspassaran amb tres estrenes absolutes que fusionaran rumba i rock and roll, arpes neogòtiques i folk-rock, i flabiol i rumba. Són les estrenes de #3, de Josep Maria Ribelles; La Moreneta, de Germà Negre i els Sons Essencials; i per tancar el festival l’espectacle El flabiol rumbeja.
Música de proximitat i presència europea
Una altra novetat és l’estrena del cicle ‘Concerts arran d’escenari’, amb espectacles minimalistes, de proximitat entre públic i artistes i de nova creació. Es faran a la platea del CAT, l’epicentre del festival. Els artistes convidats del cicle són Arnau Obiols, Jordi Molina i Joan Díaz, Marc Egea i Quirze Egea, la Companyia MINIMÍssima, i Manu Sabaté.
Les ‘Nits de ball folk d’arreu d’Europa’ palesaran el vincle amb el continent amb sis propostes que recorreran la música de ball d’ací i d’allà. Començant pel Pont d’Arcalís i la Portàtil FM i passant per les danses gregues de Banda Taximi, les italianes de Na Fuoia i els occitans de Duo Absynthe, a més del ball de gralles amb So Nat i Els Quatrevents.
Més familiar, arreu del territori i per a les escoles
El Tradicionàrius creix amb propostes per a les escoles i presència arreu del territori (en viles com ara Olot, Celrà, Argelaguer i Torroella de Montgrí), i també amb dos espectacles per a tots els públics durant el mes de febrer. El primer, la presentació del disc de NewCat Bestiari, amb poemes de Josep Carner i música original de Joan Díaz. El segon, Bon dia i bon sol, de la companyia de teatre Dani Caracola, amb un viatge musical per les cançons més emblemàtiques de Xesco Boix.