30.05.2017 - 14:11
El tabaquisme de les noies baixa 20 punts des del 2001 segons una enquesta de l’Aspb
BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)
L’enquesta Factors de Risc en Estudiants de Secundària (Fresc) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb) ha conclòs que el 26,4% de noies de segon de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà a la ciutat –amb una mitjana de 18 anys– ha sofert alguna vegada assetjament sexual, entès com qualsevol conducta verbal o física amb contingut sexual ofensiu o no desitjat.
Ho ha dit aquest dimarts en roda de premsa el cap d’Avaluació de l’Aspb, Carles Ariza, sobre una enquesta feta el 2016 a 3.888 alumnes de 186 aules de la ciutat, en segon i quart d’ESO, segon de Batxillerat, segon de Cicles Formatius de Grau Mitjà, i programes de Formació i Inserció (PFI).
L’estudi constata que “una de cada quatre noies amb 18 anys ha sofert assetjament sexual”, xifra que ha augmentat de 10 a 12 punts des del 2012, i el document assenyala que l’increment es produeix especialment al carrer, festes, bars, discoteques i cases d’altres persones.
Així, el major augment de l’assetjament a noies es dóna entre les alumnes enquestades amb una mitjana de 18 anys i en els cursos més alts de l’enquesta.
El percentatge d’alumnes de quart de l’ESO que ha sofert assetjament sexual és del 14,6%, i en segon de l’ESO ho afirmen el 6,8% de les enquestades.
El percentatge de noies que ha sofert assetjament sexual és major als centres escolars de barris amb nivell socioeconòmic ‘desfavorit’, del 18,9%; el 15,3% als barris ‘afavorits’.
Quant als nois, afecta el 4,7% dels que cursen segon de Batxillerat; al 4,6% de quart de l’ESO, i a l’1,9 de segon de l’ESO: “En els dos sexes el percentatge d’adolescents que sofreixen assetjament sexual augmenta amb l’edat”, ha dit Ariza.
MALTRACTAMENT DE PARELLA
El 18,3% d’alumnes diu haver sofert maltractament de la seva parella, davant el 12% dels nois, una tendència que s’observa en tots els cursos i que augmenta “marcadament” amb l’edat.
El 25,1% de nois i el 22,7% de noies de 16 anys han mantingut relacions sexuals amb penetració, i més del 80% de l’alumnat ha usat un mètode contraceptiu –preservatiu, píndola o anell vaginal–, mentre que el 23% de noies de quart d’ESO i el 40% de segon de Batxillerat assegura haver usat la píndola del dia després.
DESCENS DEL TABAC I ALCOHOL
Del 2004 al 2008, el consum del tabac regular en quart d’ESO era d’un 20%, mentre que el 2016 ha baixat al 13%, i també s’ha reduït 20 punts el tabaquisme entre les noies del 2001 al 2016, encara que repuntar el consum de cànnabis: entre els 16 i 17 anys és de l’11,1%, i entre els 18 i 19 és del 25,2%.
En relació al consum d’alcohol, el 29,9 de noies i el 28% de nois afirma que s’ha emborratxat en els últims sis mesos –pel que s’aprecia un descens respecte a l’estudi del 2012–, mentre que augmenten els alumnes que encara no han provat l’alcohol en segon de l’ESO, que actualment és del 57%.
SALUT PERCEBUDA I MENTAL
L’enquesta conclou que dos de cada tres adolescents escolaritzats perceben la seva salut com ‘molt bona o excel·lent’, especialment els nois, mentre que en barris ‘desfavorits’ hi ha més joves que creuen que la seva salut és ‘regular o dolenta’.
És una situació similar a la qual es produeix amb la salut mental, ja que gairebé quatre de cada cinc afirmen sentir-se bé, encara que aquests indicadors són pitjors en barris de nivell socioeconòmic més baix.
DISCRIMINACIÓ
El 30,7% de noies i el 21,7% de nois han sofert discriminació, sobretot per origen, ètnia i gènere; i, quant a l’alimentació, hi ha un 2,9% de nois i un 1,7% de noies que diu anar a escola amb gana per insuficiència alimentària.
En la roda de premsa també han intervingut la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, i el d’Educació, Miquel Àngel Essomba, que han subratllat la necessitat de seguir treballant en programes de prevenció de salut en centres escolars per millorar els indicadors.