19.05.2017 - 14:06
La societat Mares situa la salut mental materna perinatal al centre d’una jornada científica
BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)
El 20% de les dones sofreixen un trastorn psiquiàtric durant l’embaràs i el 10% experimenta una depressió en el postpart, que en el 4% dels casos serà greu, ha explicat l’Hospital Universitari Dexeus de Quirónsalud, que ha acollit aquest divendres al seu auditori la VI Jornada de Salut Mental Perinatal.
Impulsada per la Societat Marcé Espanyola de Salut Mental Perinatal (Mares) i la International Marcé Society for Perinatal Mental Health, la jornada té l’objectiu de revisar la investigació clínica i bàsica en aquesta àrea de salut, ha detallat l’hospital barceloní aquest divendres.
La trobada també pretén contribuir al desenvolupament de programes docents que incloguin la salut mental perinatal, així com fomentar una gestió adequada dels recursos assistencials per a aquesta població.
La Societat Mares ha defensat la necessitat de comptar amb un Dia Mundial de la Salut Mental Perinatal –al costat d’altres associacions científiques–, i ha reunit professionals de la salut mental de la dona durant i després de l’embaràs, des de metges i infermeres fins a psicòlegs i assistents socials.
Ha coordinat la jornada la presidenta de la Societat Mares i coordinadora de la Unitat de Salut Mental Perinatal i Reproductiva de l’Hospital Universitari Dexeus, Gracia Lasheras, al costat de la coordinadora del Programa de Psiquiatria i Psicologia Perinatal i Gènere de l’Hospital Clínic, Lluïsa García-Esteve, i la directora del Departament de Psicologia Clínica i Salut de l’Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Susana Subirá.
Les coordinadores han assegurat que s’ha convertit en una cita ineludible” per intercanviar coneixements i opinions sobre la clínica, l’ensenyament i la investigació en aquest camp.
APPS PER ALS FILLS
Ha obert la jornada una ponència marc sobre els canvis duradors que sofreix l’estructura cerebral de la dona arran de l’embaràs, seguida de tres conferències sobre factors genètics implicats en la salut mental i la reproducció, així com altres aspectes que poden influir en el vincle matern-infantil i l’ús de les TIC per transmetre els seus orígens als nens nascuts mitjançant donació de gàmetes.
Aquestes tecnologies –per exemple en forma d’apps– poden ajudar pares que van recórrer a la donació d’òvuls i espermatozoides, cada vegada més freqüent, a explicar als seus fills com van ser concebuts, perquè ho entenguin i ho acceptin “de forma natural”.
També ha comptat amb una taula debat sobre Depressió i Psicosi puerperal i la implantació de dispositius específics per a un abordatge millor estructurat dels trastorns mentals perinatals, en la qual ha participat una parella que ha passat per aquesta situació i que oferirà el seu testimoniatge.
Ha tancat la jornada la presentació de diferents projectes i xarxes en Salut Mental Perinatal enfocats a prevenir la depressió postpart i a oferir un abordatge multidisciplinari en aquest àmbit.