Eines de País no renuncia a continuar a la Cambra, tot i que les seves possibilitats es dilueixen

  • La candidatura independentista vol exhaurir les possibilitats de negociació per a construir contra tot pronòstic una majoria de govern alternativa a la Cambra

VilaWeb
Blai Avià i Nóvoa
21.09.2023 - 21:40
Actualització: 21.09.2023 - 21:54

El resultat de les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona, que van acabar abans-d’ahir després de cinc dies de votació, no van ser bons per a Eines de País. La candidatura independentista, que donava continuïtat a la junta que ha governat l’entitat aquests darrers quatre anys, fou superada en l’escrutini per la llista Va d’Empresa. Tot i obtenir 2.559 vots més que no fa quatre anys i superar d’un 1,68% els de Va d’Empresa, la llista d’Eines de País s’hagué de conformar amb 21 vocals, 5 menys que no el seu rival.

Malgrat la victòria electoral, a Va d’Empresa li falta un vocal per a la majoria absoluta –que és de 27–, de manera que no té garantida matemàticament la formació de govern. Necessitarà el suport, si més no, d’un dels cinc representants independents. Aquesta petita escletxa dels independents és l’esperança que té Eines per a bastir una majoria alternativa i continuar al govern de la Cambra. Malgrat l’aritmètica electoral desfavorable, Eines vol recordar que “de segur no hi ha res”.

Eines no renuncia a la negociació

Dimecres a la nit, pocs minuts després de saber-se els resultats, Mònica Roca, candidata d’Eines i presidenta de la Cambra de Comerç fins al començament de la campanya, va comparèixer davant els mitjans que la Cambra havia convocat a la Llotja de Mar per seguir en directe l’escrutini. A la sala, sense l’assistència de cap representant de Va d’Empresa, es respirava un cert abatiment.

Però Roca no es va abandonar al pessimisme. Totes les opcions continuaven obertes, i Eines estava disposada cercar pactes amb tothom qui volgués pactar, fins i tot amb membres de la llista de Santacreu. “Nosaltres tenim molt bona relació amb alguns dels independents, i ara obrirem un període de negociació. També ens adreçarem als candidats de Va d’Empresa; sabem que algunes d’aquestes empreses són properes a les nostres idees”, digué. I afegí: “Hi ha molt a negociar.”

Les declaracions de Roca no van ser pas un fet aïllat. En un comunicat publicat ahir, Eines reivindicà “mà estesa i voluntat de diàleg”, i reiterà: “Davant del fet incontestable que cap candidatura ha obtingut majoria absoluta, s’obre un període de diàleg i negociació per garantir la governabilitat de la Cambra de Comerç.”

Una aritmètica hostil

Però, vist el resultat, per a assolir la majoria absoluta la candidatura d’Eines de País hauria de convèncer no tan sols un vocal de la llista de Santacreu, sinó també els cinc candidats independents. El problema que té és que quatre d’aquest cinc formalment independents –Saba Aparcamientos, Promoción Hotelera Layetana, el Banco de Sabadell i Marta Gento Santallé– són considerats molt afins a l’entorn de Santacreu, fins al punt que Va d’Empresa no havia presentat candidat a cap de les vocalies per les quals aquests quatre representants han estat elegits.

I els vincles no s’acaben pas ací: un dels representants independents, el Banc de Sabadell, va arribar a aparèixer a la publitramesa electoral de Va d’Empresa, tot i que la candidatura insistí que havia estat per error i reiterà que l’empresa no era adscrita a cap llista. Tanmateix, el logotip del Banc de Sabadell continua apareixent a la pàgina web de la candidatura. També hi apareix el logotip de la Federació de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), a la qual està vinculada la candidata independent Marta Gento Santallé –farmacèutica de professió i tresorera de l’organització entre el 2015 i el 2017. El president de la FEFAC, Antonio Torres Vergara, ha estat elegit al ple com a representant de Va d’Empresa.

Les cadires patronals, un altre obstacle per a Eines

Si bé a les eleccions es trien 52 vocalies, el ple de la Cambra de Comerç en té 60: de les 8 restants, 6 es deleguen als representants patronals i les altres 2 –les anomenades “cadires de plata”– es reserven a les empreses de més aportació econòmica. Aquestes dues cadires romanen vacants, atès que fins ara la Cambra no ha rebut cap oferta d’empreses interessades, però les vocalies patronals sí que han estat ocupades. Aquest juny, Foment i PIMEC van arribar a un acord per a repartir-se-les equitativament, amb tres representants cada patronal.

Generalment, els vocals patronals es limiten a representar els interessos de sengles institucions. Tanmateix, els vots d’aquests representants al ple de la Cambra computen igual que els dels representants empresarials, de manera que podrien arribar a decantar a una banda o a una altra el signe de les eleccions en cas d’un resultat ajustat.

Aquest ha estat un dels grans temors, segons fonts d’Eines de País consultades per VilaWeb durant la campanya. En una entrevista concedida a VilaWeb la setmana passada, Mònica Roca reiterà aquesta possibilitat. “Si Foment i PIMEC es posen d’acord i fan una llista conjunta per a aquestes sis vocalies, fantàstic. Ara: que siguin molt conscients que aquests llocs reservats per a les patronals no s’elegeixen per sufragi, i ni tan sols els trien els membres del ple, que sí que han estat elegits per sufragi. No hi ha cap elecció, i això no els legitima per a ser presidenciables. Espero que no passi. És cert que poden decantar la balança”, explicà. I afegí: “Nosaltres no comptem amb aquests vots.

Per si no n’hi hagués prou, PIMEC ha estat sovint vinculada amb Va d’Empresa durant la campanya, i és cert que la llista de Santacreu n’inclou més de vint associats com a candidats a les llistes –fins i tot els vice-presidents Emili Rousaud i Alejandro Goñi, que finalment no ha estat elegit al ple. Eines de País, en la recta final de la campanya, ha deixat veure tensions amb la patronal, que ha acusat d’afavorir la llista de Santacreu i de trencar la neutralitat que li correspon com a organització que no es presenta a les eleccions.

Eines de País té més bona sintonia amb Foment, tal com han reconegut representants de la candidatura aquests darrers mesos. Així i tot, sembla difícil que l’independentisme pugui arribar a atreure’n els representants, perquè la patronal és en principi molt més afí al projecte ideològic de Va d’Empresa que no al d’Eines de País –fins al punt que un dels seus representants al ple, Eloi Planes, ha exercit un paper clau en la construcció de la candidatura de Santacreu.

Va d’Empresa dóna per feta la majoria, però Eines ho desmenteix

Si Eines de País continua a la recerca de candidats amb qui bastir una coalició de govern alternativa, Va d’Empresa dóna per fet que obtindrà la majoria absoluta al ple. Ahir, en una entrevista a Via Empresa, Santacreu va afirmar que no caldria seure a negociar amb els independents perquè ja se n’havien assegurat el suport. I afegí: “Tenim garantit prou suport per a obtenir la majoria. […] Hem anat molt junts: amb alguns d’una manera més explícita; uns altres han volgut preservar certa discreció, però tenim el seu suport garantit.” Poc abans, sobre la possibilitat que Eines de País teixís aliances amb els independents, digué: “No ho sé, doncs que tinguin sort. Que cerquin molt.”

També el president de PIMEC, Antoni Cañete, explicà ahir que veia Josep Santacreu com a pròxim president de la Cambra de Comerç. “Crec que tal com s’han configurat tant les propostes que s’han fet com els epígrafs i la llista patronal que vam configurar conjuntament Foment i PIMEC, i si no hi ha cap qüestió que alteri aquestes propostes i compromisos, Josep Santacreu serà el nou president de la Cambra de Barcelona“, explicà a l’ACN.

Fonts d’Eines consultades per VilaWeb, tanmateix, desmenteixen que tot s’hagi tancat. Malgrat reconèixer que Santacreu és el més ben situat per a assolir la majoria absoluta, expliquen que les converses amb els vocals independents tot just van començar ahir, i que encara hi ha un cert marge de negociació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor