20.09.2023 - 21:36
|
Actualització: 20.09.2023 - 22:48
Tot i que no haver guanyat les eleccions de la Cambra Comerç de Barcelona, la candidatura independentista Eines de País es resisteix a plegar veles i ha avançat que cercaria majories alternatives per mirar de decantar el resultat i revalidar el mandat.
“Hi ha molt a negociar”
Dels 52 escons elegits per sufragi directe, la candidatura de Va d’Empresa, de Josep Santacreu, s’ha imposat amb 26 representants, contra els 21 que ha obtingut Eines de País. Els 5 escons restants han estat per a candidatures independents que formalment no es presentaven per cap llista, tot i que 4 d’aquests –Saba Aparcamientos, Promoción Hotelera Layetana, el Banc de Sabadell i l’Associació de Barcelona de Farmàcies– han estat vinculats a la llista de Va d’Empresa. L’Associació de Barcelona de Farmàcies fins i tot arribà a constar en la primera llista de Va d’Empresa, però després negà que es presentessin plegats. La llista de Santacreu, de fet, tan sols ha presentat candidats a 46 dels 52 escons, tot confiant de festejar representants empresarials afins al seu projecte.
Mònica Roca, la candidata d’Eines de País, ha recordat que a la llista de Santacreu li falta un escó per a la majoria absoluta i s’ha negat a plegar veles. Assegura que intentarà d’obtenir el suport dels cinc candidats independents per a revalidar el mandat. “De segur no hi ha res. Nosaltres tenim molt bona relació amb alguns dels independents, i ara obrirem un període de negociació –ha dit–. També ens adreçarem als candidats de Va d’Empresa; sabem que algunes d’aquestes empreses són properes a les nostres idees. Hi ha molt a negociar.”
Més enllà del paper dels representants electes, s’ha de considerar també el dels sis escons patronals, repartits entre dues organitzacions –PIMEC i Foment– molt acostades a Va d’Empresa i històricament antitètiques al projecte d’Eines, cosa que afegeix un altre entrebanc a les opcions de revàlida de la candidatura independentista.
Més vots absoluts que no pas Va d’Empresa
En les eleccions han votat 13.713 electors, un 2,80% del cens. Les xifres han estat comparativament altes per a una institució en què la participació en eleccions no sol superar un 1%. Tanmateix, les xifres romanen lluny del màxim històric d’un 4,55% registrat el 2019. Aleshores, l’alta participació electoral va ser assenyalada com un dels factors clau en la victòria d’Eines de País. La candidatura independentista s’havia posat com a objectiu assolir un 9% de participació en aquestes eleccions, però n’ha quedat ben lluny.
“Ens entristeixen les xifres de participació; nosaltres volíem augmentar-la i no ha estat així. Aquí hi ha feina per a tots“, ha dit. Tot amb tot, Roca ha recordat que, en xifres absolutes, Eines de País ha rebut un suport molt semblant al de fa quatre anys, tot i que enguany hi havia moltes més empreses cridades a votar. Alhora, ha explicat que la seva candidatura ha obtingut més vots absoluts que no Va d’Empresa, tot i no aconseguir de traduir aquest lideratge aritmètic en resultats electorals. Sé que no serveix de res, però és important dir-ho. Això és un missatge important de cara a l’independentisme”, ha continuat.
52 escons en disputa
En aquestes eleccions, es disputaven 52 dels 60 escons que representaran cadascun dels 12 epígrafs o grups en què es divideix el ple cameral. Dels 8 escons restants, 6 són reservats a les organitzacions patronals (3 dels quals seran per a la PIMEC i 3 per a Foment, després del pacte a què ambdues organitzacions van arribar al juny) i els altres 2 són reservats a les empreses de més aportació econòmica (les anomenades “cadires de plata”).