15.11.2021 - 21:50
|
Actualització: 16.11.2021 - 08:00
L’aire que deixem anar quan respirem és ple dels bacteris que tenim a la boca. Normalment, l’expulsem enfora, però, si portem màscara, és ben fàcil que acabi sortint per dalt i entrant en contacte amb els ulls. Segons que explica Josep Garcia, cap del servei d’oftalmologia de l’hospital Vall d’Hebron i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, això ha derivat en un augment de les infeccions oculars.
“L’increment de mussols ha estat molt important després de l’ús de la màscara. Un mussol és una infecció de la glàndula conjuntiva causada pel bacteri estafilococ, que impedeix la sortida de la secreció de la glàndula i origina una inflamació i dolor a la parpella”, explica. “També hi ha més conjuntivitis, que són infeccions de la superfície ocular”, afegeix.
“No fem servir la màscara tan bé com ens pensem”
El vapor d’aire en contacte amb els ulls té també un altre efecte: la sequedat, que accelera l’evaporació de la llàgrima i eixuga més ràpidament l’ull. “Els qui ja tenien problemes d’ulls secs per un dèficit de secreció del llagrimer han vist com aquest problema creixia”, diu Josep Garcia.
Tot i que s’han identificat casos en pacients de perfils diferents, són més comuns en la gent gran, de més de seixanta anys. Tal com explica Garcia, amb l’edat, augmenten els bacteris en la cavitat oral i, a més, tenen més tendència a la sequedat de l’ull.
Què s’hi pot fer?
“No és ideal per la superfície ocular portar les màscares, però ho hem de fer”, diu, resignat, Josep Garcia. Amb tot, recomana de treure-la quan no calgui, a l’exterior i amb distància o quan s’està sol.
Quines classes de màscares hi ha? Infantils, quirúrgiques, FFP2, casolanes…
Quan la portem posada, caldria ajustar-la al màxim, no sols per evitar contagis de covid, sinó també perquè l’aire no s’escapi. “Normalment, les FFP2 porten a dalt una tira metàl·lica que es pot adaptar a la forma del nas i evita que hi hagi una sortida del vapor de la boca cap a la superfície ocular”, explica Garcia.