22.10.2019 - 09:47
Edward Snowden, l’ex-analista de la CIA i la NSA autor de la filtració més important de la història que va revelar el sistema d’espionatge massiu dels EUA, ha defensat en un piulet l’advocat Gonzalo Boye. Snowden ha dit que ‘qualsevol que conegui Boye reconeix com el que és la ‘recerca’ de la policia espanyola: repressió política’. ‘Ens hauria d’alarmar que, fins i tot en democràcies, advocats, editors, i gent normal estan sent represaliats per fer feines que comporten principis polítics’, afegeix. Al piulet, Snowden hi enllaça el comunicat del Centre Europeu de Drets Constitucionals i Humans (ECCHR), que ha denunciat l’atac de l’Audiència espanyola contra Boye.
Everyone who knows @boye_g recognizes the Spanish police's "search" for what it is: political repression. It should alarm us that even in democracies lawyers, publishers, and ordinary people are facing retaliation for work involving political principles. https://t.co/q7qWmAnz65
— Edward Snowden (@Snowden) October 21, 2019
Ahir la Guàrdia Civil va escorcollar el domicili i el despatx de Boye per ordre de l’Audiència espanyola, que l’investiga per un presumpte delicte d’emblanquiment de capitals vinculat amb una organització criminal relacionada amb el narcotràfic. El lletrat de Carles Puigdemont ha explicat que els escorcolls han durat quinze hores i que en cap moment no s’han centrat en l’acusació. ‘S’han centrat a copiar correus electrònics i a abocar tota la informació del meu mòbil’, ha denunciat.
Quan tenia només 29 anys, Snowden, que ara en té 36, treballava com a analista per a la CIA i la NSA i va comprovar com aquestes agències tenien la capacitat tecnològica d’espiar en temps real la vida de qualsevol ciutadà del planeta, també dels ciutadans dels Estats Units, cosa que violava totes les lleis possibles. Escandalitzat per les conseqüències d’aquest fet, Snowden va decidir de guardar-ne proves, treure-les del recinte militar on treballava, cosa que no era gens fàcil, i filtrar-les als mitjans de comunicació, en la millor tradició dels alertadors. La publicació, ara fa cinc anys, a The Guardian i The Washington Post dels anomenats arxius de la NSA va causar una autèntica commoció i va canviar, literalment, la forma en què entenem el món. Però Snowden va pagar-ne un preu altíssim. Des del 23 de juny de 2013, viu refugiat a Rússia per evitar que el seu govern el persegueixi.