Educació renuncia a comprovar aquest curs el nivell oral de català dels alumnes

  • L'any passat es va comprovar que els alumnes s'expressaven millor en castellà que no pas en català · El Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu ho ha deixat fora de les proves de competències bàsiques per la "sobrecàrrega de treball"

VilaWeb
Arnau Lleonart
07.02.2024 - 10:39
Actualització: 07.02.2024 - 20:43

[Actualització: la consellera d’Educació, Anna Simó, ha dit que finalment es mantindran les proves orals de català aquest curs, però que tan sols es faran en cent trenta centres.]

El Departament d’Educació ha decidit que enguany no avaluarà l’expressió oral a les proves de competències bàsiques, tal com ha avançat l’Ara i ha confirmat VilaWeb. El Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu ha comunicat que ajornava excepcionalment un any les proves orals censals que es van començar a fer l’any passat i que van mostrar que els alumnes d’escoles i instituts de Catalunya parlaven millor en castellà que no pas en català. Segons Educació, la decisió s’ha pres per “la sobrecàrrega de treball pels centres que suposa la implantació de proves diagnòstiques noves aquest 2024″.

Els exàmens en comunicació oral es van fer per primera vegada l’any passat a alumnes de sisè de primària i quart d’ESO. En el cas del darrer curs de primària, els indicadors avaluats van ser el lèxic i la morfosintaxi, la fluïdesa, el llenguatge no verbal, l’adequació, la coherència i la participació. I, en el cas de quart d’ESO, se’n va avaluar el lèxic, la morfosintaxi, la fluïdesa, la interacció, l’adequació i l’estructura. Per a l’avaluació, es van establir quatre nivells: assoliment excel·lent, assoliment notable, assoliment satisfactori i no assoliment.

Tant a sisè de primària com a quart d’ESO, l’informe del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu mostra que els alumnes tenen un domini més gran de la comunicació oral en llengua castellana que no pas en la llengua catalana.

Fa poques setmanes, Educació va destituir l’anterior president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, Carles Vega, i el va substituir per Joan Cuevas, que va assumir el càrrec després del desastre de l’informe PISA. Fonts d’Educació diuen que la decisió d’ajornar les proves orals s’ha pres després d’haver-ho consultat amb la junta de direccions dels centres, i afegeixen que els centres que ho vulguin podran avaluar igualment l’expressió oral fent servir els materials de l’any passat.

La Plataforma per la Llengua demana una reunió urgent amb Simó

La Plataforma per la Llengua ha reaccionat a la informació publicada sobre l’eliminació de l’avaluació de l’expressió oral amb la petició d’una reunió urgent amb Anna Simó, consellera d’Educació. “La decisió d’Educació no només és sorprenent i equivocada. És també amagar sota la catifa un problema conegut i reconegut. Per poder certificar competència lingüística s’ha de tenir una bona expressió oral. Si no s’avalua, com es pot saber que es domina?”, demana en un fil de piulets.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor