Eduardo Mendoza guanya el Premi Cervantes 2016

  • El jurat destaca que 'La verdad sobre el caso Savolta' va inaugurar una nova etapa de la narrativa espanyola

VilaWeb

Redacció

30.11.2016 - 15:11
Actualització: 30.11.2016 - 15:42

L’escriptor Eduardo Mendoza (Barcelona, 1948) s’ha fet amb el Premi Cervantes 2016, dotat amb 125.000 euros. Considerat com el Nobel de la literatura en castellà, el guardó es va crear el 1975 i reconeix la trajectòria d’un escriptor que en el conjunt de la seva obra ha contribuït a enriquir el llegat literari hispà. El jurat del premi ha destacat que amb la publicació de ‘La verdad sobre el caso Savolta’, la seva primera novel·la, va inaugurar una nova etapa a la narrativa espanyola. Així, asseguren que la novel·la va retornar al lector ‘el plaer pel relat i l’interès per la història, que ha mantingut al llarg de la seva brillant carrera’, hereu de l’estela de la ‘millor tradició cervantina’.

Segons el jurat, Eduardo Mendoza posseeix una llengua literària plena de ‘subtileses i ironies’, una circumstància que el gran públic i la crítica ‘sempre li han sabut reconèixer’. A més, també han constatat la seva ‘extraordinària projecció internacional’.

En paral·lel, el jurat ha constatat que és un escriptor nascut a Barcelona i que escriu en castellà i un ‘digníssim guanyador’, a l”alçada’ de la llista de guardonats, que ‘només llegir-la impressiona’.

Una vintena de llibres d’una densa carrera literària

Llicenciat en Dret, Eduardo Mendoza ha residit a Nova York, on va treballar com a traductor simultani per la ONU. El seu debut literari arrenca el 1975, quan va publicar la seva primera novel·la, ‘La verdad sobre el caso Savolta’, que va obtenir el Premi de la Crítica.

L’obra va suposar un punt d’inflexió literari per a la transició democràtica espanyola, on Mendoza aprofita per revisar el panorama de les lluites sindicals a la Barcelona de principis de segle XX.

Al llarg dels anys, ha publicat més d’una vintena de llibres, entre els quals destaca ‘El misterio de la cripta embrujada’ (1979); ‘El laberinto de las aceitunas’ (1982);’ La ciudad de los prodigios’ (1986), Premio Ciudad de Barcelona; ‘La isla inaudita’ (1989); ‘Sin noticias de Gurb’ (1991); ‘El año del diluvio’ (1992); ‘Una comedia ligera’ (1996), per la qual va obtenir a París el 1998 el Premi al Millor Llibre Estranger referit al conjunt de la seva obra; ‘La aventura del tocador de señoras’ (2001), Premi al Llibre de l’Any del Gremi de Llibreters de Madrid; ‘Mauricio o las elecciones primarias’ (2006), Premi de Novel·la de la Fundació José Manuel Lara; ‘El asombroso viaje de Pomponio Flato’ (2008), Premi Terenci Moix i Pluma de Plata de la Fira del Llibre de Bilbao; el llibre de relats ‘Tres vidas de santos’ (2009); i ‘Riña de gatos: Madrid 1936’, guanyadora del Premi Planeta el 2010. La seva darrera novel·la va ser ‘El modelo de la modelo extraviada’ el 2015. Va rebre el 2013 va rebre el Premi Nacional de Literatura que atorga la Generalitat.

Algunes de les seves obres s’han portat al cinema, com ‘La verdad sobre el caso Savolta’, ‘El misterio de la cripta embrujada’ i ‘La ciudad de los prodigios’. El 1990 va estrenar una obra de teatre escrita en vers lliure i en català titulada ‘Restauració’.

Ha traduït a Edward Morgan Forster, William Shakespeare i Lord Byron.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor