Editorials, llibreries, autors i entitats socials signen un manifest per a denunciar la “privatització” de Sant Jordi a Barcelona

  • Al manifest expliquen que l'Ajuntament de Barcelona i els gremis implicats en la diada han seguit un procés opac per acabar convertint-la en un recinte de pagament

VilaWeb

Redacció

15.03.2024 - 10:43
Actualització: 15.03.2024 - 11:29

Editorials, llibreries, autors i entitats socials signen un manifest per “l’externalització” i “privatització” de la diada de Sant Jordi a Barcelona. Al manifest, titulat “Volem un Sant Jordi popular, no un recinte firal neoliberal”, expliquen que l’Ajuntament de Barcelona i els diferents gremis implicats a la diada han fet un procés opac per acabar convertint-la en un recinte de pagament. Tan sols fa unes setmanes, la Cambra del Llibre va anunciar als seus agremiats que les llibreries i editorials que vulguin posar una parada per Sant Jordi a la ciutat hauran de pagar una quota de servei: vuitanta euros (més IVA) per cada parada de sis metres si són agremiats i, en cas que no, la tarifa pujarà a cent euros.

Així i tot, la plataforma popular adverteix que ja fa anys que tant l’ajuntament com la Generalitat intenten privatitzar-ho. “Ja fa un parell d’anys, el 2022, Sant Jordi va començar a convertir-se en un recinte tancat a la «superilla del llibre», ubicada a passeig de Gràcia, de la mà de la Cambra del Llibre i l’Ajuntament de Barcelona, que aprofitant la situació postpandèmica i les «restriccions sanitàries» van configurar un espai fet a mida per a ells on només hi podien accedir els seus agremiats”, expliquen. És per això que, aquell mateix any, ja van fer un comunicat on denunciaven la marginalització que patien les entitats i els col·lectius que no formaven part de La Cambra del Llibre de Catalunya, ja que l’ajuntament havia cedit la gestió de l’accés als “espais reservats” al Gremi de Llibreters de Catalunya – gremi que forma part de la Cambra del Llibre. Els espais reservats eren, precisament, els que, els darrers anys, han estat més transitats, com les Rambles, el passeig Lluís Companys, la plaça Reial, el passeig de Gràcia o plaça Universitat, entre molts d’altres.

“Aquest model, que es va començar a implementar amb l’anterior Govern municipal liderat pels Comuns, va obrir un procés d’externalització de la gestió de l’espai públic excusat pel context pandèmic, un fet que s’ha anat naturalitzant any rere any”, alerten. Un model que, a més, apunte que ha introduït “desigualtats rellevants”: “D’una banda, entre professionals i no professionals, i, de l’altra, entre agremiats i no agremiats”, apunten.

“Sense cap mena de transparència tant per part de l’Ajuntament com dels gremis, s’han dictaminat uns terminis i condicions mancades de justificació. A més a més, aquest canvi de plantejament es va comunicar amb el temps just i sense cap debat públic previ on es pogués qüestionar la definitiva deriva neoliberal (externalització, privatització, mercantilització de l’ús de l’espai públic) d’una Diada que, si bé no era aliena a moltes de les pitjors lògiques capitalistes i de mercat, com a mínim no condicionava la participació en ella al pagament en benefici d’entitats privades.” “Arribats a aquest punt, està clar que entre l’Ajuntament i els gremis estan substituint el que era una diada popular per una lògica de recinte firal que s’assembla ben poc a l’esperit històric de l’esdeveniment.”

Per tot plegat, reclamen que es revisi tot aquest procés, s’elimini la condició del copagament, exigeixen la gestió pública, i demanen un “Sant Jordi popular”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor