25.02.2025 - 21:08
|
Actualització: 26.02.2025 - 22:54
Afers, editorial valenciana de referència dirigida per l’historiador Vicent Olmos, ha guanyat el premi Martí Gasull i Roig de la Plataforma per la Llengua, que pretén de reconèixer la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana.
Al llarg dels seus més de quaranta anys d’història Afers ha dut a terme una continuada tasca de contribució a la recerca i el pensament universals des d’una visió progressista i democràtica a través de les seves col·leccions de llibres d’estudis, assaig, biografies i narrativa, així com amb les seves revistes periòdiques: Afers. Fulls de recerca i pensament i Mirmanda: revista de cultura.
L’editorial, que ha estat un exemple de compromís ferm amb l’edició en llengua catalana des del País Valencià, va ser afectada per la gota freda, tal com explicava el mateix Olmos a VilaWeb.
En el seu discurs, Olmos ha recordat que fa quaranta anys no era gens fàcil crear una editorial al País Valencià, però ha assegurat que una colla de gent jove va decidir tirar endavant per estima al país, la llengua i la cultura catalana. També ha confessat que no esperava guanyar el premi: “Tenia dubtes que la gent que llegeix llibres, vota al Tiktok i en aquestes coses. Però aquest premi vol dir, que no només hi ha un jurat que ens ha proposat, i del qual li estem molt agraïts, sinó que també hi ha molta gent que ens estima i està amb nosaltres”.
Els altres dos finalistes han estat Ce Trencada, el projecte comunitari de voluntaris digitals que tradueix videojocs perquè tothom pugui jugar-hi en català, i Téntol, espai radiofònic i televisiu d’entreteniment i divulgació sobre el patrimoni lingüístic de les Illes Balears a IB3. El guanyador del dotzè premi Martí Gasull i Roig s’ha escollit per mitjà d’una votació popular.
Hi ha hagut més premis. La drag queen Jèssica Pulla ha rebut el premi Martí Gasull i Roig a la innovació. La Plataforma per la Llengua ha explicat que el premi a la innovació tenia una dotació econòmica de dos mil euros i que volia reconèixer la tasca d’aquesta transformista, que contribueix a normalitzar el català a les xarxes socials i en els referents del col·lectiu LGBT. Pulla ha donat les gràcies a Plataforma per valorar la seva trajectòria, i ha volgut afegir: “Sobretot per valorar molt que les travestis i tot allò que surt dels marges també és cultura i història viva del país”.
L’editor i promotor cultural Eliseu Climent ha rebut el premi especial del jurat dels premis Martí Gasull i Roig. El jurat ha volgut reconèixer la seva extensa trajectòria d’ençà dels anys cinquanta, amb Joan Fuster com a mestre, fins als nostres dies, sempre amb el propòsit d’enfortir la llengua als Països Catalans. La vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, ha entregat el guardó, que l’ha recollit Jan Brugueras en nom de Climent.