06.02.2024 - 12:34
|
Actualització: 06.02.2024 - 23:54
Els bombers cerquen tres persones entre la runa de l’edifici del carrer del Canigó 9 de Badalona, que aquest matí s’ha esfondrat quan s’ha ensorrat la coberta de l’àtic per causes que encara no se saben. De moment no les han localitzades, però també no es té constància que siguin dins l’edifici. Els bombers han pogut confirmar que en la part que continua dreta de l’edifici no hi ha ningú atrapat.
Els Bombers de la Generalitat han començat a treure la runa manualment i hi treballen divuit dotacions, que hauran de treure entre seixanta metres cúbics i noranta de runa acumulats. A mesura que vagi davallant el volum, hi faran treballar els gossos del grup caní de recerca, que ja hi havien entrat a primera hora de la tarda a fer-hi un reconeixement superficial. Es calcula que caldran unes vint-i-quatre hores per a retirar tota la runa.
VilaWeb ha parlat amb un dels familiars dels desapareguts, que ens ha explicat que el seu fill, que viu als baixos, era a casa quan l’edifici s’ha esfondrat. Segons que ha relatat, feia una reunió de feina per videoconferència amb un company, que ha pogut veure com el sostre li queia a sobre abans de perdre la connexió. El company, conegut de la família, és qui ho ha fet saber als familiars. L’home està segur que el seu fill continua dins, viu o mort, i espera fins que els bombers i els sanitaris puguin entrar-hi.
L’edifici havia passat la inspecció tècnica
El batlle de la ciutat, Xavier García-Albiol, ha dit que la tragèdia havia tingut un gran impacte i ha destacat que els serveis d’emergència han actuat molt coordinats. També ha confirmat que l’edifici havia passat la inspecció tècnica. A més, ha agraït el suport del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de més dirigents polítics. Finalment, ha promès que l’ajuntament farà costat als afectats.
Segons Eduard Martínez, cap d’emergències de la regió metropolitana nord dels bombers, treballen amb dues vies. D’una banda, revisen el padró per a saber exactament qui hi habita, i la policia local i els Mossos d’Esquadra miren de posar-s’hi en contacte. De totes maneres, no descarten que en aquell moment a l’edifici pogués haver-hi algú que no hi està empadronat. D’una altra, cerquen víctimes que hi pugui haver atrapades. L’edifici afectat és de l’any 1959 i no hi havia cap expedient obert: “És un esfondrament totalment sobrevingut”, ha dit Daniel Gracia, tinent batlle de territori de l’Ajuntament de Badalona. També ha afegit que el Ministeri d’Interior espanyol i l’Ajuntament de Barcelona s’han posat a la seva disposició per a donar-los suport.
Al bloc hi ha vint habitatges, i l’afectació és sobretot a l’àtic i als pisos 4t-3a, 3r-3a, 2n-3a, i baixos 3a. Més concretament, al menjador. Protecció Civil de Badalona explica que els serveis socials reallotjaran la gent que no tingui lloc. En total, hi ha seixanta domicilis evacuats: els vint del bloc, al número 9, i quaranta dels dos adjacents, als números 7 i 11. Els veïns que necessiten assistència o informació són atesos al Casal del Raval, al carrer d’Ausiàs Marc. El SEM els ofereix ajuda psicològica si en requereixen.
Les feines dels bombers s’allargaran fins demà, si més no, perquè hi ha una gran quantitat de runa. Martínez, per exemple, ha dit que la runa que hi ha a la planta baixa arriba fins a l’altura del primer pis.
No se sap per què s’ha esfondrat
Ara com ara no se sap per què s’ha esfondrat l’edifici, només que ha començat ensorrant-se la coberta de l’àtic i ha afectat totes les plantes. “És un esfondrament localitzat, però que afecta la totalitat de l’edifici”, ha dit Martínez, que ha afegit que no preveuen risc per als altres edificis.
Segons els primers estudis, els bombers no creuen que hi hagi una afectació general que impedeixi als veïns dels domicilis adjacents de tornar a casa. Però abans ho hauran de verificar els treballadors tècnics.