19.05.2017 - 14:09
MADRID, 19 (EUROPA PRESS)
EnComúPodem ha demanat explicacions al Govern espanyol per la inspecció que ha encarregat a l’Alta Inspecció Educativa sobre el contingut d’us llibres de text a Catalunya i que considera una “persecució política” a la Generalitat. A més, ha criticat que s’està alarmant de forma “innecessària” les famílies quan no hi ha cap base per engegar aquest procés.
A través d’una bateria d’iniciatives registrades al Congrés, i signades pel portaveu d’Educació del grup confederal, Joan Mena, la formació catalana qüestiona a l’Executiu els motius que l’han portat a realitzar un estudi que, al seu judici, excedeix l’àmbit de les seves competències.
Per això, Mena es planteja si aquesta decisió no es tracta d’una mesura que aprofundeix en la persecució política cap a la comunitat autònoma” i cap al seu Govern. En concret, creu que s’està usant el sistema educatiu català com a “arma política” contra la Generalitat mentre es perjudica l’alumnat.
En aquest sentit, la iniciativa assenyala que s’està creant una “alerta innecessària a les famílies catalanes” i pregunta a l’Executiu espanyol si aquesta decisió situa el sistema educatiu català “en la inseguretat jurídica”.
UNES “INSINUACIONS IRRESPONSABLES”
Per al partit català, el Govern espanyol hauria de retirar les “insinuacions sobre la falta de rigor dels llibres de text utilitzats a Catalunya” i, en cas que no les retirin, demana que es “depurin les responsabilitats polítiques” d’unes “insinuacions irresponsables”.
La decisió del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport de demanar a l’Alta Inspecció Educativa un informe sobre els llibres de text en aquesta autonomia es deu a la denúncia de pressions per part del president de l’Associació Nacional d’Editors de Llibres de Text. Aquesta situació també ha estat plantejada en l’últim Ple del Congrés pel portaveu de Cs, Juan Carlos Girauta.
Precisament, Cs ha registrat també una iniciativa en la Cambra baixa en la qual dona suport a l’actitud del Govern espanyol i l’insta a actuar a Catalunya sobre aquesta matèria. A través d’una proposició no de llei, la formació taronja demana que l’informe estigui acabat al més aviat possible i a més, que l’alta inspecció estableixi un procediment de supervisió proactiu per intentar garantir que els requisits en relació als continguts es compleixin.