L’economista ecològic Joan Martínez Alier rep el premi Holberg

  • El guardó establert pel parlament noruec és un dels més importants del món en humanitats i ciències socials

VilaWeb
Xavier Montanyà
14.03.2023 - 09:30
Actualització: 14.03.2023 - 12:51

L’organització del premi Holberg ho ha anunciat aquest matí a Bergen (Noruega) amb aquestes paraules: “Joan Martínez Alier rep el premi per la seva investigació pionera en economia ecològica, ecologia política i justícia ambiental. És conegut per la seva crítica a la teoria econòmica establerta i als enfocaments tradicionals del creixement econòmic. Martínez-Alier és també una figura important i un destacat intel·lectual públic del moviment del decreixement.”

El professor emèrit de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona rebrà el premi, dotat amb 550.000 euros, en una cerimònia que es farà el 8 de juny a la Universitat de Bergen. El guardó, finançat pel govern noruec, ha premiat uns altres anys científics de primera línia internacional, com ara Julia Kristeva, Jürgen Habermas, Manuel Castells, Onora O’Neill, Jürgen Kocka, Cass Sunstein, Bruno Latour, Paul Gilroy, Martha Nussbaum, Griselda Pollock i Sheila Jasanoff.

En el comunicat del Comitè Holberg, Martínez Alier diu: “L’objectiu de la meva investigació és mostrar que el creixement econòmic i els canvis en els fluxos d’energia i materials en l’economia, i el creixent nombre d’injustícies ambientals són dues cares de la mateixa moneda. El meu propòsit principal és fer visibles els molts conflictes ambientals que hi ha arreu del món.”

La presidenta del Comitè Holberg, Heike Krieger, comenta: “Martínez Alier té la distinció inusual d’anticipar i comprometre’s activament amb els desafiaments planetaris interrelacionats de la pobresa, el canvi climàtic i la seguretat alimentària. Les seves teories innovadores i el seu mestratge continuen forjant la capacitat de nous estudiosos i responsables de les polítiques per a fer front a aquestes crisis interrelacionades de la vida econòmica mundial.”

Aquests darrers anys, l’economista ecològic ha vist premiada la seva feina de tota una vida amb dos importants guardons internacionals més: el premi Leontief (GDAE, Tuft University, EUA) l’any 2017 i el premi Balzan el 2020.

Joan Martínez Alier, nascut a Barcelona el 1939, és catedràtic emèrit i investigador titular de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva línia de recerca s’ha centrat en la relació entre l’ecologia i l’economia, parant especial atenció a qüestions d’ecologia política i justícia ambiental. Així ho reflecteix el seu Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), un mapa virtual que recull conflictes socioambientals arreu del món.

Va ser col·laborador de l’editorial Ruedo Ibérico, a París. Abans de tornar a Barcelona, el 1975, va ser estudiant i investigador al St. Antony’s College de la Universitat d’Oxford (1963-73) i publicà estudis agraris basats en recerca a Andalusia, Cuba i les terres altes del Perú. Ha passat molts anys en països llatinoamericans, i també a l’Índia. És editor de la revista Ecología Política d’ençà del 1990, actualment en el número 65.

D’ençà del 2012 és codirector de l’EJAtlas, amb col·laboradors acadèmics i activistes de l’ICTA-UAB i d’arreu del món, una gran base de dades de conflictes ambientals gairebé quatre mil casos en accés lliure per a la investigació i la docència sobre el moviment mundial per la justícia ambiental, al qual dóna suport. És una eina única per a la recerca en ecologia política comparada i estatística.

També dóna suport al moviment de justícia ambiental mundial fent visibles els conflictes ambientals amagats i les repressions governamentals contra els ecologistes. Facilita la investigació sobre la “irresponsabilitat social corporativa” de les empreses transnacionals, com ara en articles recents sobre l’empresa minera Vale, i sobre Salini-Impregilo.

Joan Martínez Alier va rebre una Advanced Grant de l’European Research Council (ERC) de la Unió Europea el 2016-22 per a la recerca del Moviment Mundial per la Justícia Ambiental. Ha dirigit prop de quaranta-cinc tesis doctorals en ciències ambientals i fa poc ha estat distingit per un Festschrift editat per Roldan Muradian i Sergio Villamayor en honor de l’anomenada Barcelona School of Ecological Economics and Political Ecology.

Enguany publicarà a l’editorial Edward Elgar (Anglaterra) el llibre Terra, aigua, aire i llibertat: la creació de moviments mundials per la justícia ambiental.

Aquests darrers anys, VilaWeb ha informat dels seus treballs i opinions. Ha parlat sobre el llibre en què narra el seu recorregut vital, científic i d’activista Demà serà un altre dia. Una vida fent economia ecològica i ecologia política (Icària, 2019) i va publicar dues entrevistes durant la pandèmia: “El PIB és un invent metafísic per a disciplinar la gent” i “És possible un altre accident nuclear greu”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor