10.02.2022 - 10:46
|
Actualització: 10.02.2022 - 11:46
L’estat espanyol no és una democràcia plena segons el Democracy Index, que publica anualment la revista The Economist. La puntuació espanyola s’ha deteriorat sensiblement aquest darrer any i ha passat de 8,12 punts a 7,94. D’aquesta manera, l’estat espanyol ha baixat a la categoria de democràcia defectuosa. L’estat francès manté la puntuació (7,99) i un any més tampoc no serà considerat una democràcia plena.
La fal·làcia de la “democràcia plena espanyola”, al descobert
The Economist argumenta que la degradació de categoria es deu sobretot a la preocupació per la independència judicial. Fa fent referència a la crisi constitucional que ha impedit de renovar el Consell General del Poder Judicial espanyol, que actua en funcions d’ençà del 4 de desembre de 2018.
“En termes més generals, Espanya pateix un augment de la fragmentació parlamentària, una lletania d’escàndols de corrupció i un nacionalisme regional creixent a Catalunya que presenta envits a la governança”, afegeix la revista.
Ara fa tres anys, després de la repressió violenta i judicial del referèndum de l’1-O, l’estat espanyol ja va ser a punt de ser considerat una democràcia defectuosa. Enguany, segons l’informe, tan sols hi ha 21 democràcies plenes al món (l’any passat n’hi havia 23).
Noruega és el país més ben classificat, amb 9.75 punts. També superen els nou punts Nova Zelanda, Finlàndia, Suècia, Islàndia, Dinamarca i Irlanda.
Vegeu el Democracy Index ací: