“És un contrasentit”: els ecologistes planten cara a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona

  • Han anunciat una gran mobilització el dissabte 28 de juny a les 11.30 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona

VilaWeb
Un moment de la conferència de premsa de Zeroport (fotografia: Pol Baraza).x
12.06.2025 - 12:56
Actualització: 12.06.2025 - 13:12
00:00
00:00

Entitats ecologistes contràries a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona han anunciat una gran mobilització ciutadana en contra del projecte. Serà el dissabte 28 de juny a les 11.30 a la plaça de Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat de Catalunya. Ho ha anunciat la plataforma Zeroport, que agrupa Greenpeace i entitats com el Sindicat de Llogateres i SOS Baix Llobregat. La plataforma ha dit que aquesta era la primera mesura de rebuig per a aturar el projecte i que també estudiaven la via judicial.

Zeroport considera que l’ampliació implica greus conseqüències, com ara l’augment de la contaminació, l’agreujament de la crisi ecològica i l’escalfament global. També denuncien que el projecte insisteix en el model econòmic basat en el turisme i assenyalen que això precaritza els sous i les condicions laborals i empitjora el problema de l’habitatge.

Carol Pérez, membre de Zeroport, assenyala que la proposta d’ampliació de l’aeroport no ha estat cap sorpresa, però que la que s’ha fet pública és encara pitjor que no s’esperava. “Es presenta com a més sostenible i pactada que les anteriors, però no resol cap problema de fons. Els que han format part de les comissions no han estat veus independents sinó tot plegat que només respon al servilisme dels lobbies econòmics”, ha dit.

El col·lectiu recorda que el president Illa ja havia avançat aquesta intenció al començament de la legislatura i que, malgrat el rebuig social, el projecte ha anat prenent forma amb la complicitat del PSC, el PSOE, la patronal i el govern anterior d’ERC.

L’organització acusa l’executiu català de sotmetre’s als interessos econòmics d’AENA i dels lobbies turístics, i de presentar l’ampliació com una proposta “inevitable”, tot i que consideren que és fins i tot més agressiva que la proposada entre el 2019 i el 2021.

Zeroport denuncia que la proposta actual no resol cap dels problemes estructurals i se sustenta en una comissió tècnica mancada d’independència i pluralitat, dominada per càrrecs polítics del PSC i el PSOE.

Olga Alcaraz, de la UPC: “Això no s’aguanta per enlloc”

Olga Alcaraz, coordinadora del Grup Governament del Canvi Climàtic de la UPC, ha denunciat que el canvi climàtic és una amenaça present, i no pas futura. “Ens volen fer creure que l’aeroport pot créixer i descarbonitzar-se alhora. Això no s’aguanta per enlloc”, ha dit. Segons ella, convé que els aeroports perdin pes i que es prioritzin els trajectes ferroviaris.

Alcaraz s’ha queixat que les mesures compensatòries anunciades no poden esmenar el gruix de les emissions del Prat, que són un 9% de totes les emissions de Catalunya, segons ella. “No explica com preveuen reduir les emissions, i aposta per la compensació de les emissions”, ha dit. Alcaraz ha afegit que s’han de desmuntar les falsedats.

“La factura climàtica que acumularem serà molt superior, la pagarem entre tots i afectarà serveis essencials. Cada any que retardem el procés, la factura va augmentant. Per això diem clarament que tirar endavant el projecte és com abocar benzina al foc i esperar que el foc s’apagui. Volem acció climàtica”, ha dit Alcaraz.

Joan Sanpera, de la plataforma SOS Baix Llobregat, considera que l’anunci del president Illa crea expectatives, però no dóna solucions reals. “Si augmentem els vols en l’aeroport del Prat, augmentem les emissions de tota mena de gasos. Si això va endavant, incomplirem com a país els acords de la conferència de París”, ha dit.

Segons ell, l’aeroport amenaça de destrossar espais naturals i agraris, afectarà la població local i implicarà consum d’aigua i més pressió turística i d’habitatge. “És un contrasentit. L’anunci és la punta d’un iceberg, representa una amenaça, un projecte que representa espoliació”, ha exclamat. “Menys ciment, més vida. Ens cal treballar per una societat més justa, més sana. I no pas treballar per als mateixos de sempre”, ha dit.

El perjudici a la Ricarda i al Remolar

Un dels punts més greus del projecte, segons Zeroport, és la destrucció simultània de dues zones humides d’alt valor ecològic: la Ricarda i el Remolar. Aquests espais, protegits amb la màxima figura de conservació europea, contenen hàbitats únics i espècies de gran valor ecològic. Zeroport alerta que qualsevol nou perjudici implicaria un cop definitiu al delta del Llobregat, ja en estat crític, i adverteix que aquestes llacunes són irreproduïbles i incompensables.

A més de l’impacte ambiental directe, la plataforma denuncia l’efecte del projecte sobre el canvi climàtic. L’aeroport del Prat és, segons que afirmen, la infrastructura que més gasos d’efecte hivernacle emet a Catalunya. Les emissions del sector aeri s’han multiplicat per 2,5 del 1980 ençà i Zeroport assegura que l’ampliació faria impossible d’assolir els objectius climàtics. També rebutgen la idea que els anomenats “combustibles sostenibles” puguin compensar aquests impactes. Els qualifiquen d’enganyosos i els consideren una tecnologia limitada que no resol els problemes estructurals de l’aviació.

Zeroport critica també el model econòmic que s’amplifica amb el projecte: un turisme de massa, poc regulat, que agreuja problemes com la precarietat laboral, l’encariment de l’habitatge i la pressió sobre recursos bàsics com l’aigua o l’energia.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910
dldtdcdjdvdsdg
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910
Fer-me'n subscriptor