Quan es veurà un eclipsi solar total als Països Catalans?

VilaWeb

Text

Pol Baraza Curtichs

08.04.2024 - 19:40
Actualització: 08.04.2024 - 19:50

El Canadà, els Estats Units i Mèxic viuen avui un eclipsi solar total. És un fenomen astronòmic que solament passa quan el Sol, la Terra i la Lluna nova són arrenglerats exactament en el mateix pla. Tindrà una durada de 4 minuts i 28 segons en el seu punt màxim i l’hora de màxima esplendor serà a les 18.18, hora local.

La totalitat de l’eclipsi serà visible en una franja estreta a l’Amèrica del Nord: començarà a la costa del Pacífic i anirà ascendint en direcció nord-est. L’esdeveniment ha causat molta expectació. Algunes regions dels Estats Units, sobretot aquelles en què es veurà la totalitat del fenomen, han declarat estats d’emergència a causa de la gran afluència de gent prevista. Els governs han emès declaracions amb mesures extraordinàries arran de la previsió de la congestió extrema de les carreteres, tensions als hospitals i escassetat d’aliments, queviures i combustibles.

L’eclipsi no es podrà veure als Països Catalans. El pròxim eclipsi total serà d’ací a dos anys, el 12 d’agost de 2026, i, en aquest cas, sí que es podrà veurà en uns quants indrets del país.

12 d’agost de 2026, eclipsi als Països Catalans

L’eclipsi del 12 d’agost de 2026 serà total com el d’avui, és a dir, la Lluna passarà entre el Sol i la Terra i blocarà del tot el sol, i el cel s’enfosquirà i els habitants viuran la mateixa sensació que la sortida o la posta de sol. De mitjana, tindrà una durada de dos minuts.

L’eclipsi començarà a la costa de la mar de Làptev, al nord de Rússia. Travessarà les regions polars del nord i la banda de totalitat –on es veurà més bé l’eclipsi– recorrerà Groenlàndia i tindrà el seu màxim a l’altura de la costa nord-oest d’Islàndia, d’on baixarà per l’oceà Atlàntic cap a la península ibèrica, on travessarà alguns indrets dels Països Catalans. Concretament, es podrà veure un eclipsi total a les ciutats de Lleida, Tarragona, Castelló de la Plana, València i Palma. Barcelona, Girona, Alacant, Andorra la Vella i Perpinyà restaran fora de la totalitat i tan sols s’hi podrà veure parcialment. Vegeu el recorregut de l’eclipsi del 2026:

El recorregut de l’eclipsi del 12 d’agost del 2026 (fotografia: Google Maps).

A Islàndia, el començament de l’eclipsi total serà a les 17.48. A Castelló de la Plana i a Palma serà pels volts de les 20.31, amb pocs segons de diferència, i durarà un minut i mig, aproximadament. Segons que s’observa en el mapa, la trajectòria limitarà amb Sitges, al nord, i Cullera, al sud. “Barcelona és una gran ciutat que és a pocs quilòmetres del final de l’eclipsi. Segur que hi haurà un xou a la sortida de la tarda, perquè la gent el voldrà veure”, comenta Enric Marco, tècnic superior d’astronomia i astrofísica de la Universitat de València i doctor en física solar.

Com s’ha d’observar un eclipsi solar?

“Mirar el Sol és perillós. Ningú que siga normal mira mai el Sol més d’un segon perquè molesta. Per observar un eclipsi has d’anar preparat, ha de tenir uns equipaments especials”, explica Marco. La gent que vulgui veure qualsevol eclipsi solar ha d’adoptar unes quantes mesures de seguretat, perquè mirar el Sol directament és perjudicial per als ulls.

Segons Marco, l’opció més senzilla és comprar unes ulleres d’eclipsi, que solen a costar un euro o dos. “Això s’ha de preveure, que totes les botigues i administracions ho tinguin a l’abast”, afegeix. Segons que explica, hi ha molta gent que improvisa uns altres mètodes que no són gens segurs, com ara fer servir ulleres de sol, radiografies o vidres fumats: “En tot això, la radiació infraroja passa i et pot fer malbé la vista. El sol s’ha de mirar de manera segura. No hi ha trasplantament d’ulls i es pot perdre la vista. Una de les campanyes que cal fer és avisar la població sobre com s’ha de mirar el sol”, explica Marco.

Què és un eclipsi solar?

Els eclipsis solars passen quan el Sol, la Terra i la Lluna plena estan arrenglerats totalment o parcialment en el mateix pla. Així ho recull la NASA: “Un eclipsi solar passa quan la Lluna passa entre el Sol i la Terra, i projecta una ombra sobre la Terra que bloca totalment o parcialment la llum del Sol en algunes zones. Això tan sols passa ocasionalment, perquè la Lluna no orbita en el mateix pla exacte que el Sol i la Terra. El moment en què s’arrengleren és conegut com a temporada d’eclipsis, cosa que passa dues vegades l’any.”

Hi ha quatre menes d’eclipsis solars:

  • Total: quan la Lluna passa entre el Sol i la Terra i bloca completament la cara del Sol. El cel s’enfosqueix i els habitants viuen la mateixa sensació que la sortida o posta de sol. Els habitants de la zona del recorregut de l’eclipsi poden veure la corona del Sol, atès que la Lluna el cobreix totalment.
  • Anular: quan la Lluna passa entre el Sol i la Terra, però quan és en el punt més allunyat de la Terra o a prop d’aquest punt. Com que la Lluna és més lluny de la Terra, es veu més petita que no pas el Sol i no el cobreix del tot. En aquest cas, la Lluna es veu com un disc fosc a sobre d’un altre de més gran i brillant, el Sol.
  • Parcial: passa quan la Lluna passa entre el Sol i la Terra, però no estan arrenglerats del tot. Solament una part del Sol es veu coberta, cosa que li dóna una forma de mitja lluna.
  • Híbrid: com que la superfície de la Terra és corba, de vegades un eclipsi pot canviar d’anular a total a mesura que l’ombra de la Lluna es desplaça sobre el planeta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor