11.05.2022 - 21:40
|
Actualització: 15.05.2022 - 15:08
La nit del 16 de maig els afeccionats de l’astronomia podran gaudir d’un eclipsi total de Lluna, un fenomen que només s’esdevé quan el Sol, la Terra i la Lluna plena estan alineats exactament en el mateix pla. La darrera vegada que vam poder observar un fenomen com aquest va ser el gener del 2019. Us expliquem tots els detalls de l’eclipsi lunar d’aquest mes i què cal tenir en compte per a fer-ne una bona observació.
Què és un eclipsi de Lluna?
Un eclipsi de Lluna té lloc quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats en el mateix pla orbital, amb la Lluna plena per darrere de la Terra. La matinada de diumenge a dilluns, la Lluna plena s’anirà situant a poc a poc dins l’ombra de la Terra. En aquest punt, una quantitat molt petita de la llum del Sol es filtrarà per l’atmosfera del nostre planeta i arribarà fins a la superfície de la Lluna, que quedarà il·luminada amb tons vermellosos.
Tot i que el fenomen té lloc prou sovint, el fet que sigui un eclipsi complet el converteix en més impressionant: “Cada any n’hi ha com a mínim dos; ara bé, no és tan usual que sigui complet”, explica l’astrònom Enric Marco.
Per què la lluna es veurà de color vermell?
Una de les característiques més comunes de l’eclipsi de Lluna és el seu color. Molts dels qui gaudeixen d’aquest fenomen lunar també l’anomenen “lluna vermella” o “lluna de sang”. Per què queda tenyida d’aquest color? Marco explica que l’atmosfera terrestre absorbeix tots els colors de la llum solar que penetren sobre la Terra tret el vermell, que continua en direcció cap a la Lluna, hi impacta i la il·lumina.
A quina hora serà, l’eclipsi de Lluna?
Per observar-lo, caldrà estar despert en hores un pèl intempestives de la matinada, atès que l’eclipsi de lluna tindrà lloc entre les 3.32 i les 8.51. Al seu bloc, Marco explica que a les 3.32 el disc lunar entrarà a la penombra terrestre i començarà a enfosquir-se. Més tard, a les 4.28, entrarà en l’ombra i començarà a adquirir la típica coloració rogenca. L’eclipsi assolirà el punt màxim entre les 5.29 i les 6.54. Ara bé, com que és molt a prop de l’hora en què sortirà el Sol, a les 6.48, el fenomen deixarà de ser visible cap a les 6.15 i no es podrà veure sortir la Lluna de l’ombra terrestre. “L’eclipsi s’acaba quan el sol ix i, per tant, no podrem veure’n el final perquè el cel serà massa brillant”, diu Marco.
On el podrem veure?
Un avantatge de l’eclipsi de Lluna, si el comparem amb l’eclipsi solar, és que és segur fer-ne una observació directa, sigui a ull nu o amb un telescopi. “Per a veure l’eclipsi lunar, no cal fugir de les ciutats, perquè encara que hi hagi molta contaminació lumínica és prou brillant per a poder-la observar des de qualsevol indret”, explica Marco. Això sí, si el vostre balcó és encarat cap a l’est o teniu una muntanya gaire a prop, serà més complicat, atès que per a veure l’eclipsi caldrà mirar cap a l’oest.