Echenique demana a Fachin deixar “el ping-pong” d’acusacions perquè “la gent no l’entén”

  • Constata una visió "completament oposada" a la de Podem sobre els 'comuns' i diferències "de matís o de fons" sobre l'1-O

VilaWeb
Redacció
12.08.2017 - 19:32

Constata una visió “completament oposada” a la de Podem sobre els ‘comuns’ i diferències “de matís o de fons” sobre l’1-O

MADRID, 12 (EUROPA PRESS)

La direcció estatal de Podemos ha demanat al seu líder a Catalunya, Albano-Dante Fachin, acabar amb el “ping-pong” d’acusacions en mitjans de comunicació perquè les seves diferències “de matís o de fons”, o fins i tot les seves “visions completament oposades” sobre alguns temes, ja han quedat clares, i “la gent no entén” la disputa; per això, creuen que és millor continuar el debat en els òrgans del partit.

Així li ho ha traslladat el secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, al secretari general de Podem Catalunya durant la conversa que van mantenir dimecres a través la xarxa social Telegram, segons ha explicat el dirigent estatal a Europa Press.

CONVERSA AMB FACHIN

“Li vaig enviar alguns missatges i vam estar parlant una estona, dient-li que el que hàgim de debatre, intentem debatre-ho directament entre nosaltres, i dient-li que deixem una mica a part l’encreuament d’acusacions als mitjans. Crec que que ja s’han entès quins són les diferències”, ha explicat Echenique.

Aquestes diferències tenen a veure, d’una banda, amb la postura a adoptar davant del referèndum independentista que prepara la Generalitat per l’1 d’octubre i, de l’altra, amb la relació que Podem ha de mantenir amb el nou partit dels ‘comuns’, CatComú, impulsat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i liderat pel portaveu d’EnComúPodem al Congrés, Xavier Domènech.

Quant al primer assumpte, Echenique ha reconegut que hi ha diferències que poden ser “de matís o de fons” amb Podem, que advoca per “donar suport de manera clara a la consulta”, mentre que la direcció estatal no ho veu “tan clar”.

És a dir, discrepen del grau de suport, però ambdues direccions tenen clar que la de l’1-O “no és un referèndum vinculant perquè no té garanties”.

Aquestes diferències es transformen en “visions completament oposades” en el que té a veure amb la unitat amb els ‘comuns’, que de moment, Podem rebutja: “Nosaltres ja vam dir quan es van trencar les negociacions que ens semblava una mala notícia, perquè EnComúPodem és un espai enormement reeixit que ha guanyat dues vegades les eleccions generals a Catalunya”, ha assenyalat.

L’UNITAT AMB ELS ‘COMUNS’, CONDICIÓ “SINE QUA NON”

“Entenem que en un panorama polític tan complicat com és Catalunya, la unitat és pràcticament un sine qua non. No estem els actors del canvi com per poder-nos permetre una fragmentació en un espai polític tan complex i polaritzat com és el català”, ha aprofundit.

Aquestes “dues diferències bàsiques” entre la direcció estatal i la catalana ja han quedat clares, segons Echenique, i per això ha demanat a Fachin continuar aquest debat en privat, dins dels òrgans del partit, i no a través d’acusacions en els mitjans que “la gent no entén” i que “no és el que demanen els votants de Podem”.

Encara que el responsable d’Organització ha reconegut que seria ideal trobar una “línia consensuada” i posar-se d’acord “en el full de ruta cap al futur”, també ha assenyalat que la seva formació defensa la descentralització i creu “en la sobirania dels territoris”.

Per això respectaran el que decideixi la direcció catalana i les seves bases en les consultes que Fachin convocarà a la tardor respecte aquests dos temes.

“L’OPINIÓ DEL TERRITORI IMPORTA MÉS”

“Crec que que és evident que Podemos és el partit més descentralitzat en aquests moments. Això té a veure amb què quan l’àmbit estatal té una opinió concreta, l’opinió del territori importa més que el que pensi jo, que no visc a Catalunya i que no estic inscrit a Podem sinó a Podemos”, ha emfatitzat.

“Tant de bo penséssim el mateix, i jo crec que que seria el millor. En aquest cas no ocorre, sobre l’1-O podem tenir diferències que poden ser de matís o més de fons, i sobre l’unitat amb CatComú tenim visions completament oposades”, ha resumit.

Això sí, encara que respecten l’opinió i les decisions de la direcció catalana, i assumeixen les discrepàncies com a “diferències sanes”, Echenique ha insistit a defensar la seva visió que la millor opció pel que fa a la relació amb els ‘comuns’ és la unitat, perquè és el que demana “la ciutadania”.

“Crec que que la ciutadania ho té molt clar. Aquests debats sobre si ens posem o no d’acord les forces del canvi només es donen en els aparells o les militàncies dels partits polítics. Fora dels partits, la gent ho té claríssim”, ha assegurat.

Així, ha posat d’exemple l’aliança amb IU en les passades eleccions generals, que va generar un intens debat i reticències tant dins de Podemos com en la coalició d’esquerres, però que després va ser confirmada amb rotunditat per les bases d’ambdues formacions.

“Hi havia reticències em consta en les dues organitzacions i quan vam preguntar, el ‘sí’ va ser aclaparador. La manera en la qual ho va dir la gent va ser increïble. La immensa majoria de la gent volia un acord, i jo crec que que això també és així a Catalunya”, ha manifestat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor