ECAS alerta de la “cronificació” de la pobresa encara que augmenti la generació de riquesa

  • La federació demana revisar els indicadors perquè no reflecteixen la precarietat existent

VilaWeb
Redacció
26.07.2017 - 13:53

La federació demana revisar els indicadors perquè no reflecteixen la precarietat existent

BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

Les Entitats Catalanes de l’Acció Social (ECAS) han posat de manifest l’augment de la pobresa i la seva “cronificació” al mateix temps que augmenta la generació de riquesa de la societat catalana en l’informe ‘La crisi no s’acaba, la pobresa es cronifica’, on demanen revisar els indicadors per reflectir la precarietat en la seva complexitat.

Així ho han explicat en roda de premsa aquest dimecres la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, el director d’Insercoop, Xavier Orteu, i la directora de la fundació Surt, Sira Vilaredell, qui han considerat que les dades macroeconòmiques i els indicadors socials no recullen el malestar social i no es pot fer un discurs optimista.

L’informe analitza “la contradicció que la societat catalana s’enriqueix i empobreix al mateix temps” sobre la base de les dades publicades de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’Idescat sobre pobresa i exclusió social, ocupació i atur, salut, educació, habitatge, protecció social i pensions.

“L’objectiu de l’informe és ser útil per a les entitats facilitant-los els elements per intervenir amb una informació prèvia, i així poder transformar la societat de millor manera”, ha explicat Crespo.

LA FI DEL TREBALL COM A ASCENSOR SOCIAL

“Les dades macroeconòmiques han millorat, però això no es trasllada als col·lectius més vulnerables”, ha afirmat Crespo, que ha destacat la necessitat de repensar els índexs de pobresa de la societat d’una altra manera mentre que hi ha hagut un canvi de realitat.

UNA POBRESA “MULTISECTORIAL”

Amb l’objectiu de reflectir la pobresa de forma genèrica, l’informe ha analitzat la taxa AROPE, que té en compte al llindar de la pobresa, la privació de material severa i la baixa intensitat del treball en l’habitatge.

Segons revela l’informe, el risc d’exclusió social, situat en el 22,5%, fa anys que es manté i afecta en major mesura els menors de 18 anys, els aturats i els immigrants; i ha augmentat en la tercera edat.

Unes xifres que, al costat de l’encariment de l’habitatge, l’augment de l’IPC, la disminució dels estalvis i la baixada dels subsidis, comporta una cronificació, ha remarcat Orteu.

DESIGUALTAT DE GÈNERE

Per la seva banda, Vilardell ha destacat l’estreta relació entre la pobresa en els problemes de salut i la baixa formació, per la qual cosa ha demanat que es garanteixi la igualtat d’oportunitats d’accés en tots dos camps.

La directora de Surt també ha fet referència a l’impacte de la pobresa en el gènere, ja que la bretxa salarial entre homes i dones i un mercat de treball “masculinitzat” les converteix en un perfil més vulnerable, cosa reflectida en les pensions, on les dones reben un 41,8% menys que els homes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor