Duran creu que l’indult pot ser una ‘solució’ si es condemnen els presos polítics

  • L'ex-cap d'Unió diu que l'independentisme denuncia 'amb raó' la presó preventiva però considera que fa 'demagògia populista' en presentar-la com a repressió judicial

VilaWeb

ACN

05.03.2019 - 13:15
Actualització: 05.03.2019 - 15:00

L’ex-dirigent d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida creu que l’indult pot ser una ‘solució’ en cas que el Suprem condemni els presos polítics. Així ho fa constar al llibre ‘El risc de la veritat’ (Proa, 2019), on l’exconseller adverteix que, si no hi ha absolució, el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol no es resoldrà si abans no es busca una solució per als condemnats.

A més, el qui va ser cap de files de CiU al congrés espanyol opina que l’independentisme enlaira ‘amb raó’ la bandera de l’abús de la presó preventiva, però que ‘l’embolica amb el mantell de la demagògia populista quan la vol presentar com a repressió judicial contra l’independentisme i com a suposada mostra de manca d’independència judicial’.

Duran repassa la política des del final del franquisme fins al ‘col·lapse’ del procés independentista, fent memòria de les etapes dels governs de CiU amb Jordi Pujol i Artur Mas, els dos Tripartits, i l’etapa de Carles Puigdemont fins l’actualitat.

L’advocat subratlla que la solució al ‘problema català’ exigirà un reconeixement específic que no requereix necessàriament la reforma de la Constitució. De fet, Duran proposa una nova disposició addicional dedicada a Catalunya que assenti les bases d’un reconeixement nacional, cultural i lingüístic. ‘El problema té solució, però ni s’arregla sol ni l’arregla el temps’, constata.

D’altra banda, l’ex-conseller també troba ‘una falta de respecte’ a l’exili polític viscut durant el franquisme qualificar Puigdemont d’exiliat. ‘Fins i tot és una ofensa als dirigents que han tingut la dignitat i el coratge de quedar-se a Catalunya i de donar la cara davant la justícia a costa de la seva preuada llibertat i que avui estan tancats en una presó’, afegeix.

Duran també escriu que l’independentisme té un ‘gran component populista’ que força les societats a avançar cap a processos de substitució de la ‘democràcia liberal per l’autoritarisme’. De fet, argumenta que ‘l’independentisme ha destruït el catalanisme, ha consolidat Cs a Espanya i ha despertat, començant per Andalusia, la dreta extrema que s’estructura a partir dels fonaments del franquisme sociològic’.

Finalment, l’ex-cap d’Unió considera que amb la Declaració del 27-O del 2017 i els acords parlamentaris del 6 i 7 de setembre del mateix any l’independentisme va perdre ‘tota possibilitat de reconeixement’ i de ‘respecte’ per part de la comunitat internacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor