24.10.2022 - 19:41
|
Actualització: 25.10.2022 - 07:43
El jutjat de Vilanova i la Geltrú va decidir dissabte que Amarouch Azbir, referent de la comunitat islàmica amb una ordre d’expulsió, no calia que estigués tancat en un CIE i en va ordenar l’alliberament immediat. La interlocutòria no valora si s’ha d’acomplir l’expulsió al Marroc, sinó si Azbir és ara com ara “un perill real, cert, imminent i actual contra la seguretat pública” que pugui justificar aquest internament mentre s’executa la deportació. El cas és que l’ordre judicial és plena de crítiques contra la investigació de la policia.
Mohamed Saïd Badaoui: “La policia pot venir en qualsevol moment i expulsar-me”
El jutge diu, en primer lloc, que les conclusions de l’informe policíac són “vagues i genèriques”, allunyades en el temps, i que no hi ha elements contundents o d’entitat i gravetat per a fer un judici de perillositat. De fet, rebat i desmenteix contundentment uns quants arguments de la policia.
Un dels punts que exposa la policia és que “no ha condemnat els atemptats gihadistes”. Tanmateix, Azbir ho contradiu i manifesta que havia acudit a manifestacions en contra dels atemptats, fins i tot acompanyat d’autoritats locals del municipi. De fet, en l’audiència de dissabte la defensa ho va demostrar amb fotografies en què es veu Azbir en una protesta de rebuig a un atemptat.
També és acusat d’haver tingut contacte amb persones de Vilanova i la Geltrú, el seu municipi, vinculades a l’operació Chacal del 2005 per gihadisme, però el jutge recorda que els acusats a qui fa referència van ser absolts.
A més, el jutge demana un mínim de concreció perquè l’informe policíac no detalla de cap manera quins són els postulats salafistes o radicals ni quines expressions ha dit ni en quin context. L’informe tampoc aporta cap dada sobre com promou o incita a l’odi o com promou conductes violentes o radicals. I el jutge encara afegeix que en el supòsit que tingués realment una ideologia radical, no es pot considerar automàticament un risc per a la seguretat nacional per aquest simple fet, si no vol atemptar contra principis bàsics de la societat democràtica. Sobre això diu que la policia no esmenta cap acció concreta i que l’informe no aporta cap materialització ni posada en practica de les idees radicals que se li atribueixen perquè perilli la “seguretat nacional”.
La interlocutòria també diu que el fet de participar en les activitats de la mesquita o el fet de seguir perfils a les xarxes socials no implica cap risc per a la seguretat perquè no es descriuen en cap cas conductes de lloança o apologia d’actes terroristes.
I acaba dient que la gran majoria de conductes semblen bastant llunyanes, i que fins i tot la policia admet que de l’any 2015 a l’actualitat ha moderat el discurs adoptat en públic, amb un perfil molt més discret en els postulats en favor d’un islam radical. De manera que el jutge assegura que amb aquest informe no hi ha cap element que justifiqui que Azbir pugui ser un perill i, en conclusió, decideix d’ordenar-ne l’alliberament.