Dues menes de països

  • «Estem tan avesats a criticar tot allò que fan els nostres polítics que, a voltes, ni amb la comparació no som capaços de veure què fan bé»

Vicent Partal
31.08.2016 - 22:00
Actualització: 01.09.2016 - 03:49
VilaWeb

Observant la sessió d’investidura de Mariano Rajoy d’ahir, tinc la sensació que hi haurà terceres eleccions per Nadal. De fet, tinc la sensació que hi haurà quartes eleccions i tot. Perquè allò que es va veure ahir fou realment fort. La incapacitat espanyola de negociar, de proposar ponts, de bastir aliances és enorme, és única. Fa dies que insistesc a dir que això d’Espanya no és normal. Aquesta setmana mateix, mitjans com ara The New York Times i la BBC també han criticat amb molta duresa la classe política espanyola. L’excepcionalitat de les coses que passen a la carrera de San Jerónimo cada dia costa més de dissimular.

Però avui, mentre esperem la votació de divendres, deixeu-me que aprofite l’espectacle, que faça un elogi i que us demane una reflexió: per favor, doneu valor a tot això que passa al nostre país.

Estem tan avesats a criticar tot allò que fan els nostres polítics que, a voltes, ni amb la comparació no som capaços de veure què fan bé. I mireu, als parlaments del nostre país hi ha una capacitat de consens i de pacte que, vista amb els ulls que miraven ahir això de Madrid, és un autèntic tresor. A les Corts Valencianes, al Parlament Balear i al Parlament de Catalunya, hi veiem una capacitat de fermar aliances, de treballar pel bé comú i de procurar acords que és a anys llum del guerracivilisme madrileny.

Més especialment encara vull cridar l’atenció sobre el govern de Catalunya. El president Puigdemont sempre diu que aquest govern és un govern de Junts pel Sí. Això és cert, però ja em deveu entendre també si us dic que en realitat és un govern de coalició del PDC i ERC. Un govern al qual, com tots sabem, no ha estat gens fàcil d’arribar. Un govern que no és senzill de gestionar. Un govern excepcional en què els uns i els altres han acordat que calia fer l’esforç de treballar braç a braç, perquè l’objectiu general del país ho feia necessari.

La conseqüència que, lògicament, emergeix de la comparació entre allò que passa a Madrid i això que passa a Palma, a València però sobretot a Barcelona és que som dues menes de països diferents. I, veient com van anar les coses ahir a Madrid, he de dir que m’inspira molta més confiança el meu, el nostre. I que estaria bé que, sense abandonar les crítiques i la pressió, això ho poguéssem reconèixer, dir-ho tranquil·lament i àdhuc celebrar-ho.

 

 

[Si ens llegiu per la web, a sota trobareu els comentaris dels subscriptors a aquest editorial. Entre més serveis, els subscriptors reben aquest editorial el dia abans de publicar-lo al vespre, i poden afegir-hi la seua opinió. Aquesta és una més de les maneres amb què els subscriptors de VilaWeb participen en la redacció del diari i ajuden a fer-lo millor amb les seues crítiques. Si ens hi voleu ajudar, amb una petita quantitat us podeu fer subscriptors del diari. Per saber-ne més, aneu ací.]

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor