23.05.2022 - 18:16
|
Actualització: 23.05.2022 - 23:26
Dues germanes que residien a Terrassa van ser assassinades pels seus familiars a l’est del Paquistan després d’haver demanat el divorci als seus cosins, amb els quals les havien casades en un matrimoni concertat, i d’haver-se negat que aquests cosins les acompanyessin de retorn a Europa.
Les germanes, de vint anys i vint-i-quatre, eren originàries de Gujrat, a la província oriental de Panjab, on divendres a la nit “van ser escanyades i van rebre un tret mortal mentre dormien”, segons que ha declarat avui a Efe un portaveu de la policia local, Nauman Hassan, que ha dit que havien arrestat sis sospitosos.
“Van ser detinguts ahir, durant les vint-i-quatre hores posteriors al succés. Segons la recerca inicial, les germanes van ser assassinades per honor”, ha explicat Hassan, que ha afegit que havien decretat cinc dies de presó preventiva per als detinguts i que encara hi havia tres sospitosos més sense arrestar. La mare de les noies s’ha negat a interposar una denúncia, un fet habitual en els crims d’honor.
Segons que ha explicat la policia, les joves van arribar dijous al Paquistan, i els seus familiars volien que tornessin a Europa amb els seus marits, però s’hi van negar. “Les germanes volien divorciar-se després del matrimoni concertat i ambdues desitjaven casar-se amb uns altres homes.”
L’Ajuntament de Terrassa informa que encara no ha rebut la confirmació oficial que les dues noies siguin veïnes de la ciutat i que quan arribi activaran el protocol de dol establert en aquests casos. Segons fonts dels Mossos, com a mínim una de les dues joves assassinades residia a Terrassa, mentre que encara no s’ha determinat on vivia l’altra.
Com que no tenen la ciutadania espanyola, no es pot activar el servei d’assistència consular de l’ambaixada, han advertit. A més, es tracta de persones que es troben al seu propi país, de manera que són les autoritats del Paquistan les que se n’ocupen.
Aquesta mena de casos no són pas una cosa aïllada. Segons fonts diplomàtiques, aquests darrers anys l’ambaixada espanyola ha atès diverses peticions d’auxili de ciutadanes d’origen paquistanès que tenien segrestades.
En alguns casos, van dur a terme operacions de rescat i tot, en les quals informaven primer a la dona que a certa hora de la nit l’esperaria un cotxe per traslladar-la directament a l’ambaixada, on després rebia protecció consular.
478 crims d’honor al Paquistan
Segons dades de l’ONG Comissió de Drets Humans del Paquistan (HRCP), només l’any passat es van registrar 478 crims d’honor al país. Entre el 2004 i el maig del 2018, aquesta xifra va ascendir a 17.628 casos, si bé es creu que el nombre real podria ser més elevat a causa de la falta de denúncies, sobretot quan són familiars.
La llei prohibeix “el perdó dels familiars de les víctimes”
El govern del Paquistan va aprovar el 2016 una llei que prohibeix “el perdó dels familiars de les víctimes” en aquest tipus de delictes, un forat legal amb el qual molts homes quedaven lliures després d’haver matat una dona, en general una germana o una esposa. No obstant això, grups de drets humans i activistes adverteixen que la llei ha tingut poc impacte a l’hora de posar fre a aquests crims.