11.10.2024 - 00:15
|
Actualització: 11.10.2024 - 10:44
“Una cerimònia d’inauguració quan fa gairebé dos mesos que va començar?”, pregunta l’Aitor amb la cara desencaixada després de veure la munió de gent que bloca el passeig Marítim del Bogatell de Barcelona. Vestit amb unes sabatilles esportives llampants i unes malles, es disposava a córrer com cada dijous pel litoral barceloní quan s’ha trobat de sorpresa amb la festa d’inauguració de la final de la Copa Amèrica de vela, que disputaran el Team New Zealand i l’Inneos Britannia a partir de dissabte. Si la competició fins ara no ha complert les expectatives projectades pels organitzadors i les administracions, la cerimònia “Barcelona, far al món” tampoc. Vora l’espigó de la Mar Bella s’hi han concentrat força menys de les 200.000 persones esperades. De fet, algunes de les zones on s’havien col·locat pantalles gegants per a seguir l’acte, que ha costat 2,5 milions d’euros i ha dirigit el barceloní Hansel Cereza, han quedat buides.
Malgrat que la temperatura vorejava els vint graus quan tocaven les deu del vespre i s’acabava la cerimònia, l’espectacle ha deixat freds bona part dels assistents. Com acostuma a passar en aquests actes més pensats per a ser vists per televisió que no pas presencialment, l’escenari, situat sobre l’espigó, era massa lluny i els assistents tenien dificultats per a seguir l’espectacle. “Ara no veiem res”, lamenta el Nil, un noi jove que ha vingut amb tres amics. Asseguts sobre la gespa que hi ha darrere la platja, devoren unes pizzes mentre els Castellers de Vilafranca carreguen un pilar a més de cent metres de distància. “Hem vingut a veure els drons, de la Copa Amèrica en sabem ben poc”, explica. Aquesta és la tònica general. Públic majoritàriament curiós, que hi ha assistit per veure allò que s’ha anunciat com l’exhibició més gran de drons mai vista a Europa. De fet, costa veure-hi marxandatge de cap equip participant en la competició. Conscients d’aquest desconeixement general, la cerimònia ha començat amb un breu vídeo d’explicació de la història de la copa i de l’evolució de la competició d’enguany.
En la nit de la mar i els vaixells, els drons han estat els veritables reis de la festa. Els moviments coreografiats d’aquests aparells electrònics voladors –més de mil–, que han dibuixat al cel figures relacionades amb la mar, com ara vaixells o peixos, han despertat els crits d’admiració i els aplaudiments dels presents. Tot i que l’espectacularitat dels moviments és innegable, també és cert que el factor novetat és clau. Per contra, quan els drons han descansat i la música creada i orquestrada pel compositor Albert Guinovart ha agafat protagonisme, bona part dels presents ha desconnectat i ha començat a revisar els vídeos enregistrats al mòbil. Alguns, vista la dificultat de seguir la totalitat de la cerimònia, han decidit d’anar-se’n abans d’hora.
El rebuig a la competició també es fa notar
Instants després d’haver-se descarregat el pilar dels Castellers de Vilafranca, una trentena d’activistes situats a primera línia de la mar han encès bengales, han desplegat banderes de rebuig a la competició i han xiulat. Una vegada les bengales s’han apagat, han cridat consignes contra la Copa Amèrica i se n’han anat per evitar de ser atrapats per la policia.
L’episodi ha estat un exemple més de la tensió que origina la competició amb els veïns de la zona, que denuncien que contribueix a aprofundir encara més alguns dels problemes que ja afecten la ciutat, com la saturació turística o el preu de l’habitatge.
A la part final, la mar ha intentat de guanyar protagonisme, amb una exhibició de velers il·luminats navegant a prop de la costa. Però, novament, tan sols n’han pogut gaudir els qui eren més a prop de la platja i del passeig Marítim. La resta han provat de veure-ho a les pantalles.
La inauguració s’ha acabat amb l’himne de “Barcelona, far al món”, interpretat per la soprano Sara Blanch i el cantant d’Obeses, Arnau Tordera. Ara, l’ovació de la vetllada se l’han enduta els drons quan han tancat l’espectacle dibuixant al cel una colla de siluetes representatives de la ciutat, com ara la Torre Agbar o la Sagrada Família. La realitat, de vegades, és tossuda. En la cerimònia d’inauguració de la Copa Amèrica de vela, els drons s’han imposat als vaixells.