El govern refunda la DGAIA amb una nova direcció general amb menys competències

  • La consellera Martínez Bravo diu que en aquesta etapa la prevenció ha de ser l'eix central
  • El departament contractarà tres-cents nous professionals fins l'any 2027 i promet més pressupost, però no precisa cap xifra

VilaWeb
La consellera Mònica Martínez Bravo, en un moment de la conferència de premsa (fotografia: ACN / Pau Cortina).
26.05.2025 - 11:12
Actualització: 26.05.2025 - 12:47
00:00
00:00

La consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha anunciat avui tots els detalls sobre la refundació de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), arran de l’escàndol dels abusos sexuals a una nena tutelada i les irregularitats contractuals amb entitats del tercer sector.

La mesura més significativa és que el govern suprimirà la DGAIA i crearà una nova direcció, que es dirà Direcció General de la Prevenció i Protecció de la Infància i l’Adolescència (DGPPIA). La consellera Martínez Bravo ha explicat que aquesta nova direcció havia de servir per a encetar una nova etapa i dotar-se de més recursos. Aquesta nova direcció es farà a partir d’un nou decret d’estructura de segon nivell del Departament de Drets Socials, que es portarà en el consell executiu del dimarts 3 de juny.

La consellera ha fet èmfasi en la prevenció, que ha dit que havia de ser l’eix central. “Els recursos s’han abocat excessivament en la protecció sense tenir eines en la prevenció. La nova direcció farà un viratge cap a la prevenció”, ha explicat. La consellera ha dit que la transparència també havia de ser clau i ha anunciat una auditoria.

Més prevenció i transparència

El govern ha decidit que la nova direcció deixés de gestionar la contractació i les prestacions. A partir d’ara, aquestes competències seran assumides per unes altres direccions generals dins el Departament de Drets Socials. També ha anunciat que fins a l’any 2027 es contractarien tres-cents nous professionals. Segons Martínez, el món local ha reclamat perfils de coordinació, reforç tècnic, jurista i administratiu, i també que es redueixi la burocràcia.

La nova DGPPIA tindrà dues subdireccions. Una serà de Protecció a la Infància i Adolescència Tutelada i Ex-tutelada i una altra de Prevenció i Atenció a la infància i Adolescència. A més de les noves subdireccions, s’impulsarà una unitat de seguiments d’incidències i revisió de protocols.

La consellera ha explicat que, a part de la prevenció, la transparència també havia de tenir un paper clau. Sobre això, ha anunciat que s’impulsaria una nova oficina de control de la gestió perquè fes un pla d’integritat de compliment obligat, fer un codi ètic, establir un règim d’incompatibilitats, fer auditories, exigir transparència salarial amb entitats col·laboratives i crear canals per als alertadors de possibles deficiències.

La consellera ha dit que el govern dotaria dels recursos necessaris perquè aquesta transformació fos possible, però no ha detallat de quant seria aquesta partida i s’ha limitat a dir que, de moment, ho han quantificat amb les noves contractacions. “La DGAIA ha estat bolcada en el dia a dia i la urgència i no s’ha pogut tenir una mirada llarga ni planificació estratègica. Hi ha hagut una externalització excessiva”, ha dit sobre el darrer punt.

Un sistema que “no s’ha redimensionat”

Segons la consellera, fins ara, el model era centrat en l’atenció residencial, pensant en si els nens estaven en condicions òptimes. “No s’han destinat prou recursos en la prevenció i el retorn a la família”, ha explicat. Martínez Bravo ha explicat que la transformació venia de lluny i era fruit d’un treball de diagnòstic, en què s’havien detectat uns quants envits.

A part de la prevenció, també ha dit que les xarxes socials eren un nou desafiament, que el sistema no s’havia redimensionat, que els sistemes tecnològics estaven obsolets, que hi havia manca de coordinació i de planificació.

“Hem fet una reflexió de veure quins àmbits de millora hi havia i posar damunt de la taula mesures contundents. No és una impugnació a la feina feta. Ara no tenia [la DGAIA] els recursos humans, tecnològics i de gestió per a fer una gestió òptima amb la màxima transparència. No per falta de voluntat, sinó per falta de recursos. Hem de detectar espais de millora i donar els recursos necessaris als servidors públics per a fer la feina que volen fer”, ha dit la consellera.

Auditoria completa dels serveis i més mesures

Drets Socials ja ha impulsat una auditoria completa dels serveis i just aquest matí han enviat un requeriment a les entitats del tercer sector perquè lliurin l’auditoria comptable de l’exercici de l’any 2024.

“Les entitats tenen l’obligació d’enviar-nos una auditoria comptable. No perquè sospitem res, sinó perquè es tracta d’obrir una nova etapa cap a la transparència”, ha assenyalat la consellera. Martínez no ha precisat si aquestes auditories serien públiques, però ha dit que era pensada per “revisar la documentació i poder detectar àrees de millora”.

Sobre els menors tutelats, s’ha anunciat la creació d’una unitat específica per al seguiment d’incidències i millores de protocols, a fi que tinguin via directa de comunicació amb la direcció general per a traslladar possibles incidències.

Sobre el nou model de gestió, ha anunciat que les prestacions econòmiques serien traspassades a la Direcció General de Prestacions Socials i que la contractació de places seran traspassades a la Direcció General de Provisió de Serveis. En l’àmbit de la prevenció, entre més mesures, la consellera diu que Drets Socials ha de tenir més presència en les xarxes socials, a fi de detectar depredadors digitals i oferir eines de suport i canals d’ajuda als menors. A més, també ha dit que calia reforçar el pla per a trobar més famílies acollidores.

La consellera també ha anunciat l’impuls d’un pla d’acció per a la millora de la qualitat residencial i el reforç d’equips d’atenció. La consellera també ha impulsat un pla d’acció per a millorar les garanties dels menors durant els processos de desemparament. “El desemparament és una mesura necessària, però ha de ser l’últim recurs. L’entrada a un centre residencial també hauria de ser l’últim recurs. No pot ser percebut com un descans o alleujament, s’ha d’entendre com un fracàs col·lectiu. Primer, per no haver ofert a la família el suport necessari per a fer-se càrrec de l’infant”, ha dit Martínez Bravo.

Sobre la reforma del lideratge, diu que es va reforçar fa dos mesos, quan la consellera va destituir la directora general i el subdirector de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Isabel Carrasco i Joan Mayoral. L’etapa d’aquesta nova direcció la pilotarà el sociòleg Josep Muñoz Luque, fins ara director general de la DGAIA, i Ester Vallbona en serà la sots-directora.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910
dldtdcdjdvdsdg
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910
Fer-me'n subscriptor