Drets Humans.- Uns 16 milions de nens van néixer a regions en conflicte el 2015, segons l’Unicef

  • L'agència l'ONU estima que un mínim de 75 milions de nens no poden anar a col·legi

VilaWeb
Redacció
05.07.2016 - 18:34

L’agència l’ONU estima que un mínim de 75 milions de nens no poden anar a col·legi

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha denunciat que uns 250 milions de nens a tot el món creixen en regions en conflicte i que uns 16 milions de nadons van néixer el 2015 a llocs on pateixen el risc de ser víctimes de la violència.

L’agència de l’ONU ha ressaltat que la complexitat de les emergències ha augmentat, com passa en el cas de l’Afganistan, Síria, Iemen o Sudan, i que la xifra de menors que es troben en risc de patir les conseqüències de desastres naturals és encara més alt.

“Hem d’impedir que els joves als llocs de conflicte es converteixin en una generació perduda”, ha indicat el ministre alemany per a la Cooperació Econòmica i el Desenvolupament, Gerd Müller. “És per això que hem enfortit el nostre compromís a les àrees d’educació, formació professional, salut i desenvolupament psicosocial. Cada euro que invertim en la construcció de col·legis, oportunitats educatives per a nens, programes esportius o el tractament dels traumes aconsegueix múltiples efectes en regions en crisi”, ha afegit.

A tot el món hi ha aproximadament 75 milions de nens d’entre tres i divuit anys que no poden assistir a la guarderia o al col·legi, o l’educació del qual es veu freqüentment interrompuda per crisis o desastres en curs, segons un informe publicat el 2016 per l’Unicef Alemanya. Cada dia, uns quatre col·legis o hospitals són objectiu d’atacs. Per exemple, el 2014 es van registrar 164 atacs a col·legis a l’Afganistan i 67 a l’Iraq. A Nigèria, el grup terrorista Boko Haram va destruir o fer malbé 1.200 col·legis i va matar més de 600 professors des del començament de la seva activitat.

“La protecció infantil i els programes educatius són un salvavides per a milions de nens a països afectats per crisis”, ha comentat el cap dels programes de protecció de la infància de l’Unicef, Cornelius Williams, que ha afegit que “els nens són sovint increïblement resilients”. “Creixen i es desenvolupen tot i les seves males experiències si tenen refugis segurs, on puguin jugar i aprendre”, ha dit.

RISC DE DESENVOLUPAR MALALTIES MENTALS

L’agència estima que el 20% dels nens afectats pel conflicte al Pròxim Orient estan en risc de desenvolupar problemes de salut mental. A Síria, l’Unicef ha registrat 1.500 violacions de drets dels menors i ha denunciat que en el 60% dels casos els nens han estat assassinats o mutilats per bombardejos a suburbis densament poblats.

“Per als nens que viuen en llocs en guerra o que en fugin, la indigència és l’única llar possible”, ha asseverat el president del comitè alemany de l’Unicef, Jürgen Heraeus. “Tot i això és possible donar-los el que tot nen necessita: seguretat, confiança, i la possibilitat de jugar i aprendre”, ha afegit Heraeus.

Alemanya és un dels principals suports de l’agència en l’ajuda per a nens en països afectats per aquesta situació. El govern federal va destinar aproximadament 180 milions d’euros fonamentalment per posar en marxa programes a Síria i als països veïns. L’Unicef va organitzar, en nom de la Societat Alemanya per a la Cooperació Internacional (GIZ), tornejos de futbol a camps de refugiats al nord de l’Iraq i tallers de teatre i lectures per als menors i adolescents, que en alguns camps han creat els seus propis periòdics.

L’Unicef va liderar 310 operacions globals d’emergència a 102 països en conflicte, crisis i desastres naturals durant el 2015. Amb els seus aliats, ha proporcionat aigua potable a 25,5 milions de persones i vacunat 23 milions de nens contra el xarampió. Un mínim de 2 milions de nens amb desnutrició aguda han rebut tractament, 7,5 milions de menors han accedit al col·legi i 3,1 milions han rebut el suport de programes d’assistència psicosocial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor