22.05.2017 - 13:03
Els desastres van desplaçar tres vegades més persones que les guerres
MADRID, 22 (EUROPA PRESS)
Més de 31,1 milions de persones es van veure obligades a abandonar les seves llars el 2016 com a conseqüència dels conflictes, la violència i els desastres naturals o el que és el mateix, una persona cada segon es va convertir en desplaçada, segons l’informe publicat aquest dilluns pel Consell Noruec per als Refugiats (NRC) i l’Observatori de Desplaçament Intern (IDMC).
“El 2016, una persona cada segon es va veure obligada a fugir de les seves llars dins del seu país. Els desplaçats interns actualment superen els refugiats per dos contra un”, ha destacat el secretari general del NRC, Jan Egeland, subratllant que “és urgent tornar a posar el desplaçament intern en l’agenda global”.
Segons l’informe, l’any passat va haver-hi 6,9 milions de nous desplaçaments interns provocats pels conflictes i la
violència, la qual cosa confirma una tendència a l’alça des del 2003, amb una mitjana anual de 5,3 milions de nous desplaçaments a l’any.
La República Democràtica del Congo (RDC) va superar el 2016 a Síria com el país que més desplaçats interns va generar, amb més de 922.000, un increment de gairebé el 50 per cent pel que fa a l’any anterior. Com a conseqüència d’això, l’Àfrica subsahariana va ser la regió amb més nous desplaçaments.
Als de RDC, cal sumar els més de 500.000 nous desplaçaments a Nigèria com a conseqüència de l’activitat del grup terrorista Boko Haram i les operacions militars en contra seva en la conca del Llac el Txad. A més, al Sudan del Sud va haver-hi més de 281.000 nous desplaçaments, segons l’informe.
Enfront d’això, a la regió del Orient Pròxim i el nord d’Àfrica, el nombre de nous desplaçaments va caure un 60 per cent el 2016. No obstant això, a Síria va haver-hi 824.000 nous desplaçaments, mentre que a l’Iraq es van registrar prop de 660.000 i al Iemen va haver-hi uns 478.000 nous desplaçats.
Fora d’aquestes dues regions, l’informe també posa en relleu l’elevat nombre de desplaçats provocats per la violència pandillera a Centreamèrica, amb prop de 220.000 persones obligades a fugir de la violència generalitzada a El Salvador, la qual cosa situa aquest país com el segon a nivell mundial quant al nombre de nous desplaçaments.
DESPLAÇATS PER DESASTRES
D’altra banda, segons l’informe de NRC i IDMC, la majoria dels nous desplaçats registrats al món el 2016 van venir motivats pels desastres naturals. En total, va haver-hi 24,2 milions de nous desplaçaments en 118 països i territoris, la qual cosa suposa tres vegades més que els ocasionats per conflictes.
El 97 per cent d’aquests desplaçaments van venir motivats pel clima i desastres meteorològics com a tempestes, inundacions, incendis forestals i condicions hivernals severes. El 2016, més del 50 per cent dels desplaçaments (12,9 milions) va ser causat per tempestes.
Segons l’informe, els països d’ingressos baixos i mig-baixos amb capacitat de resposta limitada i alta vulnerabilitat en general van representar 12,7 milions dels desplaçaments. Més de dos terços els nous desplaçaments per desastres es van produir a Àsia Oriental i el Pacífic, on va haver-hi un total de 16,4 milions, el 68 per cent del total.
En aquest apartat, la Xina va ser el país que més desplaçats va registrar, amb 7,4 milions, seguida de Filipines, amb 5,9 milions, i l’Índia, amb 2,4 milions.
DESPLAÇATS PER CONFLICTES EN TOTAL
Segons el NRC i l’IMDC, fins a finals del 2016, va haver-hi 40,3 milions de persones vivint en condicions de desplaçament intern a causa dels conflictes i la violència en 56 països i territoris. El nombre total d’aquestes persones gairebé s’ha duplicat des del 2000 i ha augmentat considerablement en els últims cinc anys.
Actualment, hi ha més o menys el doble de desplaçats interns que de refugiats, una bretxa que ha augmentat des del 1997. Més de tres quartes parts d’aquest total viuen en deu països. D’aquests, Colòmbia, RDC, Iraq, Sudan i Sudan del Sud han estat entre els deu països amb majors poblacions de desplaçats interns al món des del 2003.
“Alguns països cauen de l’agenda internacional solament per tornar a aparèixer uns pocs anys després amb xifres significatives de nous desplaçaments”, ha subratllat la directora d’IMDC, Alexandra Bilak. “Aquest va ser el cas de RDC, la qual cosa posa en relleu com no abordar les crisis subjacents del conflicte i les crisis té com resultat pautes cícliques de desplaçament”, ha ressaltat.
“Malgrat que el desplaçament intern és un punt de partida de moltes travessies, ha quedat eclipsat pel focus global actual en els refugiats i migrants”, ha lamentat Bilak.
“Hem de reconèixer que, sense el tipus de suport i protecció adequats, una persona desplaçada interna avui podia convertir-se en un refugiat, en un sol·licitant d’asil o un migrant internacional matí”, ha advertit. No obstant això, l’any passat els països donants van gastar més en reubicació de refugiats que als països on es generen les crisis de desplaçament.
Segons Bilak, si es considera l’Informe Mundial sobre Desplaçament Intern un “mirall”, “la imatge que projecta és una d’indiferència internacional, falta de rendició de comptes i un fracàs dels estats a protegir els seus propis ciutadans”.