El “dret” de ser mare?

  • Se’m fa difícil de pensar que hi hagi ningú disposat a llogar el seu ventre sense res a canvi

VilaWeb
Fotografia: Pexels / Mart Production.

La imatge de l’actriu espanyola Ana Obregón sortint d’un hospital nord-americà en cadira de rodes amb un nadó als braços gestat per una altra dona a qui va llogar la panxa ha tornat a obrir el debat sobre els ventres de lloguer. Un debat del qual el PP mira d’escapolir-se. A Galícia, els mitjans de comunicació van demanar sobre la qüestió al president, Alfonso Rueda, que no va saber opinar d’una proposta que atempta contra els drets i llibertats de les dones i que les converteix en incubadores: “No en tinc una opinió formada”, va respondre. Però el PP s’haurà de moure, per força, atesa l’ofensiva del BNG, que proposarà al parlament una declaració institucional contrària a donar per bona una nova forma de violència contra les dones.

Casos com el de l’artista madrilenya evidencien que amb diners tot és possible, fins i tot una pràctica que converteix els cossos de les dones en mercaderies i les criatures en un objecte de comerç, en una mena de bé de consum. La contractació de la gestació d’un infant per mitjà de diners, en uns casos per a satisfer un desig, en uns altres per a pal·liar carències, en uns altres pel “dret” fal·laç de ser mare, hauria d’estar perseguida i no és així, tot i que la llei de l’avortament consideri els ventres de lloguer una forma de violència contra les dones i siguin prohibits a l’estat espanyol.

Qualsevol que tingui recursos –parlem de tenir disponibles entre 50.000 euros i 200.000, segons el cas i la comissió rebuda per les agències intermediàries– pot comprar una criatura allà on és permesa la “gestació subrogada” –quin eufemisme!– i inscriure-la al registre civil. No hi ha res que ho impedeixi.

Per una altra banda, hi ha qui advoca per un model “altruista”, una trampa emotiva per a defensar els ventres de lloguer. Als estats en què existeix aquesta opció, com ara el Canadà, Austràlia, Grècia i el Regne Unit, hi continua havent diners pel mig, per mitjà de conceptes com ara “despeses derivades” o aquelles resultants de proporcionar “condicions idònies” per dur a terme uns embarassos que, en la immensa majoria de casos, recauen en dones empobrides. I qui garanteix que no es pagui per darrere? Se’m fa difícil de pensar que hi hagi ningú disposat a llogar el seu ventre sense res a canvi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor