10.12.2019 - 21:50
|
Actualització: 11.12.2019 - 13:21
Constate que un cert personal es va posant cada dia més nerviós, a mesura que s’acosta el Barça-Madrid. I, doncs, a mesura que s’acosta la mobilització convocada pel Tsunami Democràtic. Aquestes darreres hores la premsa madrilenya –i part de la catalana i tot– ha fet córrer informacions, cadascuna més alarmista que l’anterior, qüestionant que una protesta puga molestar, o impedir, si fos el cas, un esdeveniment d’aquest nivell. Tan sols el fet de qüestionar això ja indica prou clarament fins a quin punt han baixat les defenses democràtiques col·lectives.
Diversos pilars legalment indiscutibles de la democràcia, com ara el dret de llibertat d’expressió o el dret d’associació, van lligats indissolublement al dret de protesta. Certament, no és un dret codificat com els anteriors, però és, al cap i a la fi, el que assegura que els ciutadans puguen reclamar qualsevol cosa que consideren important o simplement fer-se sentir pels poders de l’estat, eixint al carrer, si cal, especialment quan amb les altres vies no n’hi ha prou. Qüestionar que aquest dret puga exercir-se per les afectacions que puga tenir és alçar una barrera sense fi. Si algú, el poder, pot qüestionar el dret de protesta per les afectacions, qualsevol afectació acabaria essent vàlida com a excusa. Avui et dirien que no pots molestar un Barça-Madrid per l’excepcionalitat general, però acceptant això al final aquest mateix argument el podrien fer servir per a impedir-te de molestar qualsevol esdeveniment, com ara un partit d’handbol entre els dos equips infantils locals.
El recurs a l’excepcionalitat com a argument és sempre un perill quan es fa servir per limitar els drets democràtics. Perquè aquesta presumpta excepcionalitat sempre és interessada i únicament pretén amagar rere un llenguatge aparentment raonable una agressió que, presentada de manera directa, no acceptaria ningú. I, siga com siga, ja em direu per quina raó, posats a protestar per la situació injusta en què ens trobem, s’hauria de deixar passar precisament l’esdeveniment, o un dels pocs esdeveniments, que significa per a Catalunya una ocasió d’atenció mundial.