‘Dracamar’, el videojoc amb què 3Cat vol emular Nintendo

  • Ja es pot descarregar a Steam la versió de prova de 'Dracamar', que arribarà a totes les videoconsoles a final d'any o començament del 2026

03.04.2025 - 21:40
Actualització: 04.04.2025 - 15:23
00:00
00:00

Fa uns anys, 3Cat va decidir que, si volia reconnectar amb l’audiència i ser un actor potent en totes les branques de la indústria cultural, no podia continuar mirant a una altra banda en relació amb els videojocs. Arran d’això, va activar unes quantes línies de desenvolupament en la indústria catalana del videojoc, que ha creat jocs com el de Crims –que ja acumula més de 80.000 descàrregues als telèfons mòbils i al gener va incorporar deu casos nous–, i ahir ja va presentar un dels grans títols, centrat en el públic juvenil: Dracamar, un videojoc de plataformes al més pur estil Super Mario Odyssey per a ordinador, Nintendo Switch, PlayStation i Xbox. Ja es pot jugar de franc amb la versió de prova als ordinadors a la plataforma Steam, i es preveu que la versió completa arribi al mercat a final d’any o començament del 2026.

Dracamar és, principalment, un videojoc de plataformes d’acció amb una estètica acolorida que ens recorda tants altres videojocs del mateix gènere, però amb la particularitat que és fet a Catalunya i adopta els nostres elements geogràfics i culturals amb la mateixa naturalitat com ho han fet sempre els japonesos als videojocs o els nord-americans a Hollywood. De referències, n’hi ha a cabassos: la denominació de les illes on passa l’aventura (Giròlia, Celònia, Eida i Tàrraca, inspirades en Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona), el nom dels protagonistes jugables (Espurna, Caliu i Foc), referències territorials (a Giròlia pots passar per davant d’una fleca on venen xuixos) o personatges mitològics reinventats, com el Tió o la Castanyera. El joc té vocació internacional i, a més de ser en català, té versions totalment traduïdes a l’anglès i el castellà, però totes aquestes referències catalanes es mantenen invariables.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

El videojoc és orientat a un jugador casual, que no cal que hi dediqui gaires hores per gaudir-ne. De fet, dura poc més de catorze hores, una per a cadascun dels catorze nivells. Els desenvolupadors, de Petoons Studio, expliquen que té una corba de dificultat baixa per tal que sigui assequible de manera general, però que incorpora mecàniques afegides de més dificultat per a qui s’hi vulgui dedicar i treure’n tot el suc. “La nostra voluntat és que no sigui un joc infantil, sinó per a tothom. No volem perdre ningú pel camí”, ha dit Dani del Amor, director creatiu de Petoons Studio, durant la presentació de Dracamar.

La sinopsi del videojoc ens presenta un món de fantasia que es proveeix de l’energia de la flor Coroki, amenaçada pel rei Crad, un drac que vol apropiar-se de l’energia de la flor Coroki i que transforma els afables Okis –unes criatures rodanxones i afables– i Mokis, la seva antítesi. Els protagonistes, l’Espurna, en Foc i la Caliu, han de salvar les illes Dracamar recuperant la flor Coroki i reconstruint tot allò que ja ha sucumbit al poder de Crad. Un univers de fantasia amb moltes possibilitats narratives i que, de fet, a 3Cat no descarten que pugui continuar amb més productes, tant amb videojocs com a la televisió.

Com podeu provar de franc Dracamar

Abans de l’estrena definitiva del videojoc, ja es pot jugar al primer nivell de Dracamar en ordinadors Windows. Per fer-ho, cal tenir instal·lat Steam, una plataforma molt habitual en el món dels videojocs i que podeu descarregar de franc ací. Una volta instal·lat, haureu de crear un usuari o iniciar-hi sessió si ja en teniu.

Ara ja podeu cercar Dracamar al cercador de l’aplicació o fer clic ací per a descarregar-ne la versió de prova. Una volta instal·lada, trobareu el videojoc a la vostra biblioteca de Steam.

Per jugar-hi, no cal un ordinador amb gaires prestacions. Els requisits tècnics mínims són un sistema operatiu Windows 10, un processador de 2,5 GHz, 12 GB de memòria RAM, una targeta gràfica equivalent a la GeForce GTX 1660 i 6 GB d’emmagatzematge. Ara bé, per a un funcionament òptim, els desenvolupadors recomanen un Windows 11, un processador de 3 GHz, 16 GB de memòria RAM, una targeta gràfica equivalent a la GeForce GTX 2060 i 10 GB d’emmagatzematge. A més, és compatible amb comandaments de Xbox.

Una estratègia de desenvolupament de videojocs a llarg termini

Dracamar arribarà al mercat d’ací a uns mesos, però 3Cat té més cartes guardades per a continuar participant en el sector dels videojocs. “Els videojocs són cultura, són creativitat, i nosaltres també ho som”, ha reivindicat Rosa Romà, presidenta de 3Cat. És per això que han obert unes quantes crides de coproducció amb el sector i han allargat la mà a aliances amb la Generalitat i les universitats, a partir de les quals van crear els premis Ludi per a cercar talent jove.

A l’horitzó ja hi ha més projectes encarregats, com un videojoc de plataformes i trenca-closques per a joves entre 18 anys i 25 que desenvolupa l’estudi Jandusoft i que es podrà jugar en les principals consoles del mercat; també un altre per a infants de 8 anys a 10 per a tauletes i telèfons mòbils que prepara Cubus Games, autors del videojoc de Crims.

“La idea és publicar crides al sector per a fer noves produccions cada any i intentar cobrir totes les franges. Volem que el públic més adult també se senti atret”, diu Oriol Boira, responsable d’Arts digitals i Videojocs de 3Cat. “Quan hàgim cobert totes les franges, veurem si repetim”, afegeix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor