Dotze llibres sobre llengua que podeu regalar per Sant Jordi

  • Us oferim una llista de les propostes més destacades d’enguany

VilaWeb

Redacció

19.04.2022 - 21:30
Actualització: 19.04.2022 - 23:29

La sentència del 25% del castellà a les aules, amb una immersió que trontolla i una onada de mobilitzacions de la comunitat educativa, han marcat la situació de la llengua d’aquests últims mesos. El panorama no és pas esperançador: segons l’informe del Pacte Nacional per la Llengua del mes de febrer, entre el 2003 i el 2018, el català va perdre 280.000 parlants habituals. Aquesta situació delicada ha suscitat un interès creixent pels llibres que giren entorn de la realitat lingüística de casa nostra. Us oferim una llista amb les propostes més destacades que podreu trobar per Sant Jordi a les llibreries i també a les parades del carrer.

Treu la galleda! (El català s’enfonsa, però tu el pots salvar)

“El català s’enfonsa, però tu el pots salvar. Per què? Doncs perquè és el que volem la majoria dels catalanoparlants. Per tant, del que es tracta és de canviar d’hàbits per reflotar-lo.” Així es defineix el llibre Treu la galleda! (El català s’enfonsa, però tu el pots salvar) de Gerard López Fageda que presenta l’editorial Més Llibres. Una lectura que se centra en la importància de la voluntat individual i que ofereix eines al lector per a capgirar la situació actual de la llengua. És un crit d’alerta i alhora una demanda d’una reconsideració urgent.

Decàleg irreverent per a la defensa del català

Gerard Furest ha publicat Decàleg irreverent per a la defensa del català (Núvol) en què desmunta capa per capa els prejudicis i la por amb què ens trobem a l’hora de parlar en català. Posa sobre la taula la necessitat de plantar cara a la situació lingüística i fa tot un seguit de propostes per sacsejar els lectors i aconseguir de mantenir viva la llengua al segle XXI. “És veritat que la culpa no és nostra: on som ens hi han posat, però la solució passa per nosaltres”, diu Jordi Martí Monllau al pròleg.

El català, on va?

El llibre El català, on va?, del Cercle Vallcorba (Nexum Edicions), conté quaranta-sis texts, d’autors diversos i en molts casos col·lectius, que tracten sobre la qualitat i l’estructura de la llengua i sobre l’ús social que se’n fa. Amb articles de totes les mides, aconsegueixen d’aprofundir en l’estudi de la llengua d’una manera entenedora, a l’abast de tothom i que no es fa feixuga a cap lector.

 

L’enxandallament del món. Una crònica desenganyada de la fi de l’espècie

En el seu darrer llibre, L’enxandallament del món. Una crònica desenganyada de la fi de l’espècie (Viena Edicions), Pau Vidal fa servir els canvis lingüístics com a mirall per a retratar la decadència de la humanitat cap a la vulgaritat i la ignorància. Amb el poble català com a exemple, l’autor relata, per exemple, la reducció de vocabulari, la banalització de determinats significats i la perversió d’algunes formes. El mateix autor va publicar Nivell Ç. Del català esporuguit al parlant empoderat (Grup 62) adreçant-se a tothom qui té dubtes sobre el seu català –por de dir alguna cosa mal dita o de pronunciar algun castellanisme– perquè es desempalleguin dels complexos i mantinguin el català en totes les situacions quotidianes.

Llengua i República. El manifest Koiné argumentat

El llibre Llengua i República. El manifest Koiné argumentat, del Grup Koiné, publicat per Nexum Edicions, neix després de quatre anys de treball. Els autors del manifest –que tracta sobre l’estatut de la llengua catalana dins una futura república i sobre la convivència amb altres llengües, especialment amb el castellà– volen donar una resposta i rebatre els arguments i els prejudicis amb què molts dels detractors els van desqualificar.

Salvem els mots 

Jordi Badia i Pujol ha publicat Salvem els mots (Rosa dels Vents), un llibre en què recull dos-cents mots que de mica en mica van caient en desús i que cal preservar per evitar que desapareguin. Amb aquesta lectura l’autor reivindica totes aquelles paraules i expressions que són a la corda fluixa ja sigui per la pressió del castellà o perquè formes sinònimes –encara que sovint menys precises– les han arraconades.

Catalanament

“Estima amb els apel·latius amorosos més adorables de la nostra llengua i odia fent servir els renecs més nostrats. Preparat per viure en català sense demanar permís ni perdó?”, diu la Incorrecta. A l’editorial Montena presenten Catalanament, un homenatge al català del segle XXI que vol ser una proposta amena per als lectors mentre recupera paraules que es van perdent, descobreix l’etimologia d’algunes dites populars i presenta desafiaments d’anglicismes per a boomers.

Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la llengua

“Tot allò que podem fer pel català i, potser, no sabíem”: amb aquesta idea es presenta el llibre Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la llengua (Eumo Editorial). Passar vint-i-un dies sense abandonar el català, augmentar-ne l’ús a les plataformes digitals i configurar els dispositius electrònics en aquesta llengua, són algunes de les propostes que set professionals de la llengua –Magí Camps, Miriam Martín Lloret, Rudolf Ortega, Maria Rodríguez Mariné, Ivan Solivellas i Pau Vidal, coordinats per Enric Gomà– han elaborat per a afavorir la difusió i l’ús del català en tots els àmbits.

No parlaràs mai un bon català. Les mentides de la immersió lingüística

L’editorial Eumo presenta No parlaràs mai un bon català. Les mentides de la immersió lingüística, un llibre de Joan Mena que vol desmuntar les fal·làcies de la dreta espanyola sobre el model lingüístic de l’escola pública a Catalunya. Una lectura que es basa en l’experiència personal de l’autor: “Pretenc desfer tant la sentència judicial que avantposa els criteris polítics als pedagògics, com la sentència que em va fer aquella professora quan em va dir que no parlaria mai un bon català”, explica Mena.

1.000 dites ponentines 

Del món de pagès, juntament amb la creença religiosa i la cultura llatina, és d’on hem adoptat la majoria de les dites que mantenim. Josep Espunyes a 1.000 dites ponentines (Edicions de 1984) n’ofereix un recull que configura un veritable patrimoni de la llengua i de la saviesa popular, fruit de l’acumulació de molts segles d’història. 

Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme

Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme (Fonoll) explica històries desconegudes per molta gent, com ara les de professors, alumnes, pisos i escoles, que, essent víctimes de la repressió i en plena clandestinitat, van aconseguir de salvar la llengua. L’autora, Elena Yeste acosta als lectors la realitat de les escoles que van preservar el model català d’abans de la guerra, els concursos literaris fets durant la dictadura i les campanyes populars per defensar la llengua.

Memòries d’un filòleg norantí 

Al llibre Memòries d’un filòleg norantí (Lleonard Muntaner) el doctor Joan Veny conta, per exemple, que abans de contreure matrimoni ja s’havia casat amb l’Atles Lingüístic. Una lectura que vol ser un reconeixement als seus mestres, als col·legues, als deixebles, als autors literaris, als parlants anònims que perpetuen el català genuí i a les institucions que contribueixen a preservar-lo. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor