11.05.2023 - 17:41
Un grup d’investigadors ha trobat restes d’una almàssera amb dues premses per a l’obtenció de l’oli en dos poblats ibèrics del Villar (Serrans). Els experts han pogut reconéixer una comunitat agrícola que vivia essencialment de l’explotació agropecuària en els jaciments del Puntal de Cambra i la Senya. El descobriment demostra la importància de la producció oleica d’ençà de fa més de dos mil anys a la comarca.
El poblat de la Senya té com a singularitat que es troba en dos nivells superposats. Hi ha datat un poblat entre el 525 i el 450 abans de Crist, i un segon poblat, d’entre 425 i 125 aC. Així, s’ha pogut constatar un canvi i una ruptura entre les dues etapes, la constatació de la transició des de l’Ibèric Antic a l’Ibèric Ple, segons informa l’ajuntament. El Puntal de Cabra, de l’edat de Bronze, compta amb nombroses estructures localitzades i està documentada una muralla, una torre quadrangular i diversos murs defensius.
Ara, l’ajuntament els vol donar a conéixer i per això ha posat en marxa un servei de visites guiades a sengles jaciments dirigides per una tècnica municipal especialitzada. El consistori proposa completar l’experiència amb la realització de diferents tallers didàctics destinats al públic infantil. A més, està previst completar les activitats amb una visita al Museu Arqueològic de Villar i Comarca (MAVAC).