Dos eurodiputats d’extrema dreta, els possibles ponents del suplicatori contra Puigdemont i Comín

  • La ponència del suplicatori és rotatòria i ara li toca als Conservadors i Reformistes Europeus, en què s'integra Vox · Dos possibles ponents són els eurodiputats ultres Raffaele Stancanelli i Angel Dzhambazki

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

16.01.2020 - 19:22
Actualització: 16.01.2020 - 19:45

El Parlament Europeu ha començat a tramitar el suplicatori contra el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín per a confirmar-los la immunitat o retirar-los-la, a petició de la justícia espanyola. El suplicatori s’estudiarà a la Comissió d’Afers Jurídics a partir del 27 de gener. S’hi designarà un eurodiputat ponent del suplicatori, que és qui elaborarà l’informe sobre si s’ha de concedir o no i que es durà a votació al ple de l’eurocambra.

En aquests casos, els grups es reparteixen la ponència i, segons que expliquen fonts de l’eurocambra a VilaWeb, ara és el torn dels representants dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR). És el grup on hi ha integrat Vox, i de fet l’eurodiputat ultra Jorge Buxadé forma part dels suplents de la comissió. Dels vint-i-cinc eurodiputats titulars, només n’hi ha dos de l’ECR i per tant podrien ser designats ponents del suplicatori de Puigdemont i Comín, i també de la consellera Clara Ponsatí una volta sigui eurodiputada, quan es faci efectiu el Brexit. Els tres casos podrien quedar agrupats en un de sol i per tant amb un mateix ponent.

Un dels possibles ponents és l’italià Raffaele Stancanelli, un dels vice-presidents de la comissió, del partit d’extrema dreta i euroscèptic Fratelli d’Italia. La candidatura d’aquest partit va incloure el besnet del dictador feixista Benito Mussolini. L’altre és el búlgar Angel Dzhambazki, que va participar en un acte de Vox a l’eurocambra i que ha estat denunciat per insults racistes contra alguns altres eurodiputats.

Durant aquest procés, que pot allargar-se mesos, Puigdemont i Comín podran comparèixer a la comissió per a explicar-se i argumentar per què no els han de retirar la immunitat. La comissió, formada per vint-i-cinc membres de tots els grups parlamentaris, podrà demanar tota la informació i documentació que consideri necessària a l’estat espanyol abans de prendre cap decisió. El ponent elaborarà l’informe que es votarà finalment al ple de l’eurocambra.

El Brexit originarà la dimissió de dos eurodiputats britànics de la comissió, i els rellevaran dos dels 27 eurodiputats que entraran al Parlament Europeu. Els britànics sortints de la Comissió d’Afers Jurídics són dels grups Renovar Europa i dels socialdemòcrates, i fonts de l’eurocambra expliquen que habitualment se sol respectar la proporcionalitat, tot i que la decisió restarà en mans de la comissió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor