11.05.2017 - 19:38
BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)
Dos centres de culte islàmics obriran en els pròxims mesos al barri barceloní de la Bordeta, a Sants-Montjuïc, i en la Prosperitat, en Nou Barris, i ja han començat els treballs d’adequació dels nous espais o han tramitat el permís d’obres, en tots dos casos per traslladar-se d’un local anterior.
En la Prosperitat, la Comunitat Musulmana de Nou Barris ha llogat un local al carrer Japó per traslladar-se i consolidar la seva activitat –des de fa dos anys en un local cedit per una entitat del barri–, per la qual cosa disposa d’un permís d’obres per modificar la distribució del local i millorar la seva insonorització, han detallat fonts municipals a Europa Press.
L’entitat preveu un aforament de 87 persones i haurà de sol·licitar un permís d’activitat per obrir el local en el districte, en el qual també hi ha en funcionament 34 centres de confessió cristiana evangèlica, altres tres islàmics, dos de Testimonis de Jehovà i un hinduista.
L’associació de veïns de la Prosperitat ja va mostrar el seu suport al nou local –sempre que compleixi les condicions legals i respecti la bona convivència–, i va defensar que la comunitat musulmana forma part de Nou Barris i que aquesta és una entitat oberta al barri, que participa en diverses iniciatives i ofereix classes d’àrab a nens en el local de l’associació.
Musulmans veïns del districte han convocat per a la tarda d’aquest divendres una manifestació per mostrar el seu suport a l’obertura de l’oratori al barri, després que altres grups de veïns hagin mostrat el seu rebuig al centre.
En el cas del Centre Cultural Islàmic de Sants, amb més de 30 anys de trajectòria, es traslladarà del seu local situat en el Camí de la Cadena –afectat pel pla urbanístic de Can Batlló– a la plaça Súria, per la qual cosa ha comptat amb una subvenció extraordinària de l’Ajuntament.
L’inici de les obres d’adequació del local van començar al març –amb un projecte tècnic validat pel districte abans de la seva execució–, i la previsió de l’entitat és acabar les obres i iniciar la seva activitat a finals de maig o principis de juny.
Fonts municipals han recordat que la llei preveu una llicència municipal d’obertura i ús de centres de culte que en cap cas té per objectiu sotmetre l’activitat religiosa a una autorització o permís, sinó que pretén garantir que els locals reuneixen les condicions adequades a l’activitat.
Així, si compleix amb les condicions tècniques i materials de seguretat, salubritat, accessibilitat, protecció acústica, aforament i evacuació, l’Ajuntament ha d’atorgar la llicència municipal d’obertura, han destacat.
29 CENTRES A BARCELONA
L’experiència de gairebé la trentena d’oratoris islàmics en funcionament a Barcelona –que han obert al llarg de més de 40 anys– demostra que “aquesta activitat no suposa cap tipus de risc per als veïns”, han ressaltat les mateixes fonts.
En concret, a Barcelona existeixen 29 oratoris islàmics, a data del 2016, amb 12 d’ells a Ciutat Vella; cinc a Sant Martí; quatre a Sants-Montjuïc; altres quatre a Nou Barris; tres a Sant Andreu, i un a Horta-Guinardó.
L’Ajuntament ha defensat que ha d’evitar-se “que els discursos de l’odi condicionin l’obertura de centres de culte i l’exercici de la llibertat religiosa”, i ha recordat que ha impulsat recentment un pla per combatre la islamofòbia, i que ofereix des del passat mandat una línia de subvencions a centres de culte.