12.02.2019 - 17:58
|
Actualització: 13.02.2019 - 10:49
El codirector del documentari Dos Cataluñas, Álvaro Longoria, ha tornat el premi Cinema for Peace, que va rebre ahir de mans del president Carles Puigdemont en la Berlinale. En declaracions a Europa Press, Longoria ha dit que l’organització del premi els va prometre que encara que Puigdemont assistiria a la gala de lliurament, ‘no es lligaria la seva presència amb un hipotètic premi i en el cas en què guanyessin, els mantindrien separats’.
Tanmateix, el corresponsal de TV3 a Alemanya, Oriol Serra, aporta una mica de llum a una situació realment estranya. Segons que explica, Longoria i l’altre codirector, Gerardo Olivares, van recollir el premi de mans de Puigdemont ‘amb normalitat aparent’. Tot plegat després de l’emissió d’un bon tros del documentari que no feia precisament apologia de l’independentisme.
Els dos representants del documental presents a l’acte, Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, van recollir el premi que els va entregar el president exiliat, Carles Puigdemont, amb normalitat aparent.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Ho van fer després que l’organització projectés un fragment força generós -en comparació amb la resta de nominats- del documental. El fragment seleccionat no mostrava precisament un posicionament favorable a l’independentisme.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Serra explica que una hora després del lliurament del premi, Longoria i Olivares es van queixar a un responsable de comunicació del festival que ningú els hagués avisat que Puigdemont els donaria el guardó. A més, van demanar que s’eliminessin totes les fotografies amb el president.
Una hora llarga després de l’entrega, un servidor era assegut a terra -no hi havia taules de treball previstes- fora de la sala escrivint una crònica. Casualment, el director i el productor del documental de Netflix es van situar al meu costat.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Van iniciar una conversa amb una responsable de comunicació del certamen. Exigien que les fotografies que els havien fet al costat de Puigdemont en una sessió posterior a l’entrega fossin eliminades. Lamentaven que ningú els hagués avisat que Puigdemont els entregaria el premi.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Vaig optar per identificar-me i dir-los que havia pogut escoltar la conversa. Em van demanar si coneixia el fotògraf d’Associated Press que els havia fotografiat per a demanar-li que no publiqués les imatges.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
En una conversa de Serra amb Longoria i Olivares, li van dir que farien un comunicat per a ‘distanciar-se de Puigdemont’ i exigint que el festival també fes una nota pública. Serra els va demanar si tornarien el premi i ambdós van respondre que no.
Em van dir que farien un comunicat distanciant-se de la figura de Puigdemont i que demanarien a “Cinema for Peace” que fes una nota pública. Però quan vaig preguntar al productor si això comportaria retornar el premi i si pensaven fer-ho em va respondre rotundament que no.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Serra expressa la seva sorpresa perquè l’endemà del lliurament del premi, Longoria i Olivares han decidit de tornar-lo. Per això ha tornat a parlar amb Longoria. El codirector li ha dit que ‘no tenen res contra Carles Puigdemont, però que se senten enganyats per l’organització de Cinema for Peace’.
Sorprenentment avui han anunciat la decisió de rebutjar-lo. Una decisió absolutament legítima, només faltaria. Consideren que acceptar el premi d’un representant polític parcial en el contingut d’un documental que, segons ells, vol ser neutral no els favoreix.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
He pogut parlar amb Álvaro Longoria aquesta tarda. M’ha deixat clar que no tenen res contra Carles Puigdemont, però que se senten enganyats per l’organització de “Cinema for Peace”.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Al marge d’això, ha reconegut que el títol del documental els va provocar certs dubtes perquè no és cert que “només” hi hagi dues Catalunyes perquè políticament el país polièdric, com ho són la major part de països democràtics.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Serra explica que el president Puigdemont ‘també va ser víctima de la mateixa manca d’informació’ i que va pujar a l’escenari quan la cantant Anna Maria Kaufmann el va cridar pel nom. El president, afegeix el corresponsal de TV3, ‘va aguantar estoicament al seu costat mentre ella cantava una delirant versió “Don’t cry for me, Argentina” anomenada “Don’t cry for me, Catalonia”‘.
Pel que fa a la gala de “Cinema for Peace” val dir que el mateix Puigdemont també va ser víctima de la mateixa manca d’informació i es va haver d’adaptar amb esportivitat a una situació incòmoda quan la cantant alemanya, Anna Maria Kaufmann, el va fer pujar a l’escenari.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Puigdemont va aguantar estoicament al seu costat mentre ella cantava una delirant versió de “No llores por mi, Argentina”, anomenada “Don’t cry for me, Catalonia”.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019
Serra, tanmateix, recorda que un premi refusat no pot fer eclipsar la importància del certamen al qual van assistir membres del govern alemany, un ex-president, actors i actrius de renom i un premi Nobel de la pau.
Hi havia prop de 400 persones mirant-los a tots dos, entre les quals membres del govern alemany, un excanceller federal, actors i actrius consagrats, un Nobel de la pau, etc. En resum, que el premi rebutjat no pot eclipsar la importància de l’esdeveniment.
— Oriol Serra (@oriolserra) 12 de febrer de 2019