02.07.2022 - 10:26
|
Actualització: 02.07.2022 - 16:53
Amb llàgrimes als ulls i la veu entretallada, Ramon Cornellana explica que avui serà el darrer dia que el ramat, unes 450 ovelles, pasturarà a Farrera (el Pallars Sobirà). D’aquesta manera tancarà l’única explotació ramadera que encara hi havia al poble. El motiu són dos atacs consecutius d’ós (dilluns 27 i dimarts 28 de juny) a la muntanya de Juverri. Tan sols de pensar que els animals podien patir un tercer atac, Cornellana ha decidit de precipitar la baixada dels animals de la muntanya i portar-los a Puiggròs (les Garrigues), on passen l’hivern. Els atacs van ocasionar la mort de cinc animals i la desaparició de cinc més. Passat l’hivern, el ramader es jubilarà.
Els animals han estat deu dies a la muntanya (del 18 al 28 de juny) i aquest diumenge, tres mesos abans del previst, pujaran al camió per tornar a Puiggròs. Cornellana lamenta que la tradició familiar transhumant de quatre generacions s’ha acabat d’aquesta manera tan trista i precipitada.
Dimecres, va fer baixar tot el ramat de la muntanya i el va tancar als corrals al poble de Farrera. Durant aquests dies ha fet pasturar els animals a les finques a tocar del poble. Ha explicat que no havia patit mai cap atac d’ós, però solament amb aquests dos s’ha vist que óssos i ramaderia són incompatibles.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha proposat mesures de prevenció per aplicar a l’explotació, però no s’aplicaran perquè Cornellana es jubila passat l’hivern. Una volta comunicat el primer atac, els tècnics del departament es van posar en contacte amb ell per valorar la possibilitat d’implantar mesures de prevenció de danys durant el període de pastures a alta muntanya. Un exemple d’aquestes mesures, a banda del suport de gossos de protecció, és la cessió i ús de tancats electrificats per tancar i protegir el bestiar durant la nit.
Ramon Cornellana ha reconegut que no ha acceptat aquesta mesura perquè el seu ramat està acostumat a un maneig en llibertat i no a estar tancat dins una pleta. Per això no ha considerat viable de fer un canvi de maneig de cop i volta. El pastor ha reconegut tenir por d’un tercer atac i considera que, si passés, si l’ós es trobés totes les ovelles tancades dins una pleta sense vigilància, la mortaldat per asfíxia seria encara més gran.
Aquest ramader del Pallars, cobrarà les cinc ovelles mortes, però ningú, diu, li pagarà la pèrdua sentimental i l’angoixa de tres dies cercant animals perduts per la muntanya, que encara no han estat localitzats.
El cos d’Agents Rurals, dilluns mateix, van fer el peritatge dels danys i va col·locar una càmera de fotoparament per intentar de detectar la presència de l’ós. Dimarts, l’equip de la unitat aèria va pujar a la zona de l’atac per intentar de localitzar animals extraviats i la presència de l’ós amb drons.
El pastor ha dit que de moment només ha rebut bones paraules però cap solució, i de tot plegat valora la solidaritat de la gent i companys de professió i l’esperança que aquest episodi serveixi perquè es prenguin mesures i cap ramader més no hagi de viure el mateix que ell.
Unió de Pagesos (UP), per exemple, li ha donat suport i avui l’acompanyaran a Tírvia (Pallars Sobirà) fins que els camions s’enduguin el ramat per defensar, diuen, “unes muntanyes amb ramaderia” i “uns pobles amb pagesia”.
Avui mateix, les ovelles ja seran a Puiggròs. A Cornellana l’aspecte que li sap més greu és que hi haurà moltes finques de Farrera sense pasturar i de manera progressiva s’aniran abandonant les pastures d’alta muntanya de la zona.